Πώς θα βοηθήσετε τον έφηβο να επιλέξει σωστούς φίλους

Tips

Η περίοδος της εφηβείας είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός παιδιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα παιδιά αναζητούν την ταυτότητά τους, αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και αναζητούν την ανεξαρτησία τους. Μία από τις σημαντικότερες πτυχές αυτής της διαδικασίας είναι η επιλογή των φίλων τους. Ενώ είναι δύσκολο για τους γονείς να επηρεάσουν την επιλογή των φίλων των παιδιών τους, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν για να τα καθοδηγήσουν στην επιλογή καλών φίλων.

Διατηρήστε Ανοιχτή Επικοινωνία

Το πιο σημαντικό βήμα για να οδηγήσετε το έφηβο παιδί σας στην επιλογή καλών φίλων είναι να διατηρήσετε ανοιχτή επικοινωνία μαζί του. Κάντε το να νιώθει άνετα να μιλά μαζί σας για τις σχέσεις του και να μοιράζεται τις ανησυχίες του.

Διδάξτε τα Κριτήρια για την Καλή Φιλία

Μία καλή φιλία βασίζεται στο σεβασμό, την εμπιστοσύνη, την αλληλοκατανόηση και την υποστήριξη. Διδάξτε στο έφηβο παιδί σας τα κριτήρια για την καλή φιλία και ενθαρρύνετέ το να αναζητά φίλους που θα σέβονται και θα υποστηρίζουν τις αξίες του.

Συναντήσεις με  Φίλους

Ενθαρρύνετε το έφηβο παιδί σας να φέρνει τους φίλους του σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να γνωρίσετε τους φίλους του και να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα για τον κύκλο των γνωριμιών και των σχέσεών του.

Προσφέρετε Συμβουλές και Υποστήριξη

Είναι σημαντικό να προσφέρετε συμβουλές και υποστήριξη στο έφηβο παιδί σας κατά την επιλογή φίλων. Είναι επίσης δεδομένο πως το παιδί σας θα κάνει πως δεν θέλει να σας ακούσει. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά βαριούνται το «κήρυγμα» και τα διακατέχει η πεποίθηση πως τα ξέρουν όλα.  Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα λόγια σας δεν θα πάνε χαμένα. Μιλήστε τους με παραδείγματα από δικές σας εμπειρίες με φίλους, ακούστε τις ανησυχίες τους και δώστε τους τα εργαλεία και την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να κάνουν τις σωστές επιλογές.

Είστε Πρότυπο

Ως γονείς, είστε το πρώτο πρότυπο που βλέπουν τα παιδιά σας. Δείξτε τους τη σημασία των καλών σχέσεων και του αμοιβαίου σεβασμού μέσω των δικών σας πράξεων και σχέσεων.

Να Είστε σε Επιφυλακή για Προειδοποιητικά Σημάδια

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε αν ένας φίλος είναι καλός ή όχι για το παιδί σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να αναγνωρίζετε τα σοβαρά σημάδια για προβλήματα στις σχέσεις τους.

Το να οδηγήσετε το έφηβο παιδί σας στην επιλογή καλών φίλων είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, επιμονή και αγάπη. Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναζητήσει και να διατηρήσει φιλίες που θα τον υποστηρίζουν και θα τον εμπνέουν να αναπτύξει το καλύτερο του εαυτό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !