Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε τα ωμά πουλερικά;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μήπως ανήκετε και εσείς στο 70% των Ευρωπαίων που πλένουν τα πουλερικά πριν τα μαγειρέψουν;  Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν να σταματήσετε τώρα … αυτή την επιζήμια συνήθεια. Μην πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε γιατί αυτό μπορεί να μεταδώσει επιβλαβή βακτήρια,  σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κοτόπουλο πάντα θέλει καλό μαγείρεμα ή ψήσιμο. Ποτέ δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος αίματος ή να είναι μισοψημένο.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ωμό κοτόπουλο κάτω από βρύσες και παρακολούθησαν τον πιτσίλισμα νερού και βακτηρίων σε κοντινές επιφάνειες. Τα αποτελέσματα άλλαζαν ανάλογα με ορισμένους παράγοντες.

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο το ύψος της βρύσης του νεροχύτη όσο σε υψηλότερο σημείο βρίσκεται τόσο το χειρότερο. Αν η βρύση ήταν σε ύψος 40 cm από το χείλος του νεροχύτη τότε νερό έπεφτε με μεγαλύτερη δύναμη και τα μικρόβια ταξίδευαν ακόμα μακρύτερα από ότι στις πιο χαμηλές βρύσες.

Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να μολυνθεί από τη σαλμονέλα και άλλα βακτήρια, που  μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και ασθένειες. Σύμφωνα με το έγκριτο site Science News  ακόμη και το μικρό πιτσίλισμα μπορεί να μολύνει τους νεροχύτες με μικρόβια που μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της επαφής με άλλα τρόφιμα αλλά και με τα χέρια.

Πρόσφατη ιατρική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Physics of Fluids δίνει οδηγίες για εκείνους που επιμένουν να πλένουν τα ωμά πουλερικά. Στόχος είναι να συστήσει στους αμετανόητους,  ορισμένους τρόπους προκειμένου για να είναι πιο ασφαλές το πλύσιμο.

Η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να αποφύγουμε την εξάπλωση βακτηρίων, που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και  ασθένειες,

Ποιες είναι λοιπόν οι συστάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν;

Ελαχιστοποιήστε την απόσταση μεταξύ της βρύσης και της επιφάνειας του κοτόπουλου.

Ανοίξτε το νερό σταδιακά, επιλέγοντας χαμηλή ροή ώστε να μην πεταχτεί νερό και πιτσιλιστεί ο νεροχύτης και ο πάγκος κουζίνας.

Μειώστε το χρόνο πλυσίματος σε 2 λεπτά.

Καθαρίστε και απολυμάνετε αμέσως τον νεροχύτη και τον κοντινό πάγκο.

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !