Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε τα ωμά πουλερικά;

Tips

Μήπως ανήκετε και εσείς στο 70% των Ευρωπαίων που πλένουν τα πουλερικά πριν τα μαγειρέψουν;  Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν να σταματήσετε τώρα … αυτή την επιζήμια συνήθεια. Μην πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε γιατί αυτό μπορεί να μεταδώσει επιβλαβή βακτήρια,  σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κοτόπουλο πάντα θέλει καλό μαγείρεμα ή ψήσιμο. Ποτέ δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος αίματος ή να είναι μισοψημένο.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ωμό κοτόπουλο κάτω από βρύσες και παρακολούθησαν τον πιτσίλισμα νερού και βακτηρίων σε κοντινές επιφάνειες. Τα αποτελέσματα άλλαζαν ανάλογα με ορισμένους παράγοντες.

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο το ύψος της βρύσης του νεροχύτη όσο σε υψηλότερο σημείο βρίσκεται τόσο το χειρότερο. Αν η βρύση ήταν σε ύψος 40 cm από το χείλος του νεροχύτη τότε νερό έπεφτε με μεγαλύτερη δύναμη και τα μικρόβια ταξίδευαν ακόμα μακρύτερα από ότι στις πιο χαμηλές βρύσες.

Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να μολυνθεί από τη σαλμονέλα και άλλα βακτήρια, που  μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και ασθένειες. Σύμφωνα με το έγκριτο site Science News  ακόμη και το μικρό πιτσίλισμα μπορεί να μολύνει τους νεροχύτες με μικρόβια που μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της επαφής με άλλα τρόφιμα αλλά και με τα χέρια.

Πρόσφατη ιατρική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Physics of Fluids δίνει οδηγίες για εκείνους που επιμένουν να πλένουν τα ωμά πουλερικά. Στόχος είναι να συστήσει στους αμετανόητους,  ορισμένους τρόπους προκειμένου για να είναι πιο ασφαλές το πλύσιμο.

Η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να αποφύγουμε την εξάπλωση βακτηρίων, που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και  ασθένειες,

Ποιες είναι λοιπόν οι συστάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν;

Ελαχιστοποιήστε την απόσταση μεταξύ της βρύσης και της επιφάνειας του κοτόπουλου.

Ανοίξτε το νερό σταδιακά, επιλέγοντας χαμηλή ροή ώστε να μην πεταχτεί νερό και πιτσιλιστεί ο νεροχύτης και ο πάγκος κουζίνας.

Μειώστε το χρόνο πλυσίματος σε 2 λεπτά.

Καθαρίστε και απολυμάνετε αμέσως τον νεροχύτη και τον κοντινό πάγκο.

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !