Γιατί δεν πρέπει να είμαστε τελειοθηρικοί…

Tips

Η λέξη τελειότητα δημιουργεί άγχος για την επίτευξη του στόχου. Όλοι μας πιέζουν για το τέλειο, στην οικογένεια, στην εργασία παντού…

Μήπως λοιπόν πρέπει να παύσουμε να κυνηγάμε την τελειότητα και απλά να προσπαθούμε για το καλύτερο, χωρίς να πιέζουμε ασφυκτικά τον εαυτό μας.

Σίγουρα η φιλοδοξία είναι δημιουργική, αλλά το κυνήγι για τελειότητα κάποιες φορές ατέρμονο. Ίσως σε ένα τομέα που αγαπάμε να το κατορθώνουμε. Αλλά είναι αδύνατον να είμαστε τέλειοι σε κάθε τομέα. Άδικος κόπος και άγχος.

Μπαίνουμε χωρίς να το καταλάβουμε σε μια συνεχή τροχιά, με αποτέλεσμα να μην είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι, να θέλουμε να φθάσουμε ακόμα πιο ψηλά, να έχουμε περισσότερα υλικά αποκτήματα, μεγαλύτερη αποδοχή από τους άλλους … με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε.

Στόχος μας ας είναι η αριστεία και όχι η εμμονή στην τελειότητα 

Θέλοντας να είμαστε άριστοι ανεβάζουμε τον πήχη ψηλότερα και κάνουμε κάθε προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προσεγγίζοντας το στόχο μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις, εμπόδια, που καθυστερούν την επίτευξη του. Θα ξαναπροσπαθήσουμε παίρνοντας λίγο χρόνο ακόμα για περισσότερη μελέτη, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αν όμως είμαστε τελειομανείς τότε θα απογοητευτούμε και θα στραφούμε κατά του εαυτού μας.

Μην ξεπερνάτε τα όρια…

Οι τελειοθηρικοί βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση της τελειότητας και της λεπτομέρειας. Σύμφωνα με την νοοτροπία τους τα πάντα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Θέλοντας να βρουν κάποια δικαιολογία για τον εαυτό τους, γίνονται επικριτικοί με τους συναδέλφους τους, με την οικογένειά τους και με τους φίλους και κάποιες φορές γίνονται κουραστικοί και ξεπερνούν τα όρια. Εννοείται ότι κρίνουν και τον εαυτό τους και αυτό τους αγχώνει. Κάποιες φορές αυτή η εμμονή γίνεται τυραννική και εμφανής ο κίνδυνος της μοναξιάς.

Zήστε τις στιγμές … ζήστε τη ζωή σας στο έπακρο και άφηστε το κυνήγι της τελειότητας.

Δώστε χώρο και στους άλλους

Ο τελειομανής θέλει να ελέγχει τα πάντα και να κυριαρχεί σε κάθε κίνηση. Σπαταλά χρόνο για να αγγίξει την τελειότητα και κάποιες φορές κουράζεται τόσο πολύ αφού αντιλαμβάνεται ότι δεν θα πετύχει το τέλειο και τα αφήνει στη μέση…

Για να μην βασανίζεστε, μάθετε να αναθέτετε πράγματα και στους άλλους και κυρίως ζητήστε βοήθεια, μοιράζοντας υπευθυνότητες.

 Αποδεχθείτε τις αδυναμίες σας

Από τα λάθη μας μαθαίνουμε και είναι καλύτερα να δεχθούμε την όποια αποτυχία σαν ένα μάθημα, μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή πιο σωστά, έχοντας εμπειρία. Δυστυχώς η απόκτηση της εμπειρίας είναι προσωπική υπόθεση και δεν μεταβιβάζεται. Βασικό είναι να αποδεχόμαστε κάποιες αδυναμίες μας, κάποια ελαττώματα ακόμα που μας κάνουν μοναδικούς.

Γιατί δηλαδή πρέπει να είμαστε ο Mr. ή η Μrs Τέλεια… υπάρχουν και άλλες αξίες στη ζωή…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !