Σαρδέλες σαβόρο

Τα μυστικά των Chef

Μια θρεπτική γευστική δημιουργία των ψαράδων αλλά και των νησιών μας. Οι σαρδέλες αν και ταπεινό ψαράκι είναι πλούσιο σε διατροφική αξία αφού ξεχειλίζει βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Οι σαρδέλες περιέχουν βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο, αλλά και μεγάλη ποσότητα ω-3 και ω-6 λιπαρών. Επιπλέον, όταν καταναλώνονται με το κόκαλο αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Οι σαρδέλες έχουν μικρό διάστημα ζωής έτσι είναι πιο ασφαλείς, αφού δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.

 Χρόνος παρασκευής 12 λεπτά / Εύκολη

 Σαρδέλες σαβόρο

 Υλικά

1 κιλό φρέσκιες σαρδέλες, καθαρισμένες

2 φύλλα δάφνης

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 σκελίδες σκόρδο

½ ποτήρι νερού ξύδι

2 κλωνάρια δενδρολίβανο

Τρόπος παρασκευής

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο τηγανίζουμε τις σαρδέλες σε καυτό λάδι, γυρίζοντάς με λαβίδα και από τις δύο πλευρές.

Τις βγάζουμε από το τηγάνι και αραδιάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.

Τις αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Τσιγαρίζουμε σε βαθύ τηγάνι το σκόρδο με το ελαιόλαδο που έμεινε από τα ψάρια, τη δάφνη  και το δενδρολίβανο.

«Σβήνουμε» με το ξύδι και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Μόλις δέσει η σάλτσα, κατεβάζουμε από τη φωτιά  και περιχύνουμε τις σαρδέλες.

Συνήθως το σερβίρουμε μόλις κρυώσουν.

Μπορούμε αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2 ημέρες.

Μικρά μυστικά

Στις σαρδέλες αφαιρούμε το κεφάλι.

Τα γραφικά Τριζόνια

Συνταγή : από τη Νατάσα Σινή, εστιατόριο Ostria, Νησάκι Τριζόνια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !