Στοματική υγιεινή

Tips

Γιατί δεν πρέπει να βουρτσίζουμε τη γλώσσα μας

Ενώ το βούρτσισμα των δοντιών σας συνιστάται από όλους τους οδοντιάτρους, οι γιατροί συμφωνούν ότι η γλώσσα είναι πολύ πιο εύθραυστη και πρέπει να τη φροντίζετε. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι η γλώσσα δεν χρειάζεται βούρτσισμα προκειμένου να καθαριστεί.

Η γλώσσα αυτοκαθαρίζεται

Μια υγιής γλώσσα αυτοκαθαρίζεται χάρη στο σάλιο που καταπίνουμε, κατά μέσο όρο, χίλιες έως δύο χιλιάδες φορές την ημέρα.

Για να γίνει αυτό, η γλώσσα ακουμπά στον ουρανίσκο και τρίβεται αυτή λοιπόν είναι η απαλή και αποτελεσματική μέθοδος πλυσίματος. Ακριβώς αντίθετη από το επιθετικό βούρτσισμα, που θα μπορούσε να προκαλέσει μικροτραυματισμούς, φλεγμονές αλλά και λοιμώξεις. Αποτέλεσμα αυτών είναι να κάνουμε ζημιά στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας μας και να προκαλέσουμε διαταραχή της γεύσης ή μείωση.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το βούρτσισμα συνιστάται;

Οι μόνες περιπτώσεις που το βούρτσισμα γλώσσας συνιστάται είναι στους καπνιστές και σε ανθρώπους που υποφέρουν από ξηροστομία.

Στοματική υγιεινή

Το βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα μειώνει τις πιθανότητες δυσάρεστης αναπνοής.

Τα 700 περίπου είδη βακτηρίων που φιλοξενούνται το στόμα, και συγκεκριμένα τη γλώσσα, συχνά εμπλέκονται στην κακοσμία του στόματος. Όμως έχουν και τον ευεργετικό τους ρόλο αφού βοηθούν στην πέψη, παράγουν βιταμίνες και καλύπτοντας τη γλώσσα, οι βλεννογόνοι του στόματος μειώνουν τον κίνδυνο αποικισμού από ξένα βακτήρια. Η κακή αναπνοή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην οδοντική πλάκα που πρέπει να καθαρίζεται από τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.

Τα βακτήρια, που προκύπτουν από μικροβιακή ανισορροπία, απελευθερώνουν δύσοσμες και πολύ κολλώδεις ουσίες στις οποίες τα στοματικά διαλύματα δεν δρουν. Ο οδοντίατρος Dr Jaques Wemaere, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Διαφύλαξης της Δημόσιας υγείας Δοντιών και Στόματος, συνιστά το βούρτσισμα των δοντιών μας μέχρι την γραμμή των ούλων δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά, χρησιμοποιώντας μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα με φθόριο, ξέβγαλμα με νερό και στη συνέχεια χρήση νήματος ή μεσοδόντια βούρτσα το βράδυ.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΣαρδέλες σαβόρο
Επόμενο άρθροΜύρτιλο … το ελιξίριο ευζωίας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !