Μύρτιλο … το ελιξίριο ευζωίας

Τα μυστικά των Chef

Η μυθολογία θέλει το μπλε μούρο να είναι το αγαπημένο φρούτο της θεάς Αφροδίτης, το ελιξίριο ευζωίας και το μυστικό της ομορφιάς της. Στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν ένα αρωματικό κρασί τον «μυρτιλίτη οίνο» και αρωματικό έλαιο.

Τα γνωστά μας blueberries είναι τόσο εύγευστα και παιχνιδιάρικα στο σχήμα και διανθίζουν κυρίως ωμά, τις γευστικές δημιουργίες και τα γλυκά μας…

Ένα τσαμπάκι μύρτιλα

Θεωρείται το θαυματουργό φρούτο της νεότητας και της μακροζωίας.  Η διατροφική του αξία υψηλή και το σίγουρο είναι ότι πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

Το μύρτιλο ή blueberry είναι ένας οπωροφόρος θάμνος  της οικογενείας των Ερεικοειδών. Ανήκουν στις υπερτροφές, αφού τα μικρά ολοστρόγγυλα μπλε μούρα  είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες.

Ενώ είναι φτωχά σε νάτριο, λιπαρά και θερμίδες.

Η αντιοξειδωτική τους δράση μεγάλη αφού κατέχουν, μετά από μελέτες που έγιναν, τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 40 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά.

Τα μύρτιλα συμβάλουν στην μακροζωία, την αντιγήρανση, την καλή καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης λειτουργούν προστατευτικά στους ηλικιωμένους από νευροεκφυλιστικές ασθένειες ακόμα και τον καρκίνο.

Η αγιουβερδική ιατρική χρησιμοποιεί τα μύρτιλα και τα αφεψήματά τους για την αντιμετώπιση του διαβήτη και της ελκώδους κολίτιδας.

Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και έχουν αντιική επίδραση. Έρευνα απέδειξε ότι η προστατευτική δράση των μύρτιλων ενισχύεται με την ταυτόχρονη κατανάλωση προβιοτικών.

Στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry» αναφέρεται ότι τα σπουδαία οφέλη των μύρτιλων οφείλονται στις ανθοκυανίνες, τις αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες που διευκολύνουν τη ροή πληροφοριών στον εγκέφαλο.

 Μύρτιλα σε δροσερό νερό

Πως πρέπει να τρώμε τα μύρτιλα;

Συνιστάται τα μύρτιλα να τρώγονται ωμά και σκέτα και αρκούν 200 γρ. την εβδομάδα για να αυξήσουμε 9% την άμυνα του οργανισμού έναντι των ελευθέρων ριζών.

Αφού πλύνουμε τα μύρτιλα τα βάζουμε σε ένα ποτήρι με παγάκια και νερό και μας δροσίζουν αφάνταστα το καλοκαίρι…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΣτοματική υγιεινή
Επόμενο άρθροΠιπεριές Φλώρινας στη σχάρα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !