Mια πίτα που σηματοδοτεί την κρητική γαστρονομική ταυτότητα. Η μυζήθρα και το μέλι καλά κρατούν από τους βυζαντινούς ακόμα χρόνους. Πρόκειται για ένα συνδυασμό όπου η αψάδα της μυζήθρας σβήνει με τη γλυκύτητα του μελιού.
Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ.
Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Χρόνος αναμονής 30 λεπτά / Εύκολη
Σφακιανή πίτα με μέλι
Από τον ταλαντούχο Βασίλη Μακράκη, executive chef του οικολογικού ξενοδοχειακού χωριού Μηλιά, Χανιά
Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια νερό
6 κ.σ. ελαιόλαδο
6 κ.σ τσικουδιά ή αλλιώς τσίπουρο
2 πρέζες αλάτι
Για τη γέμιση
500 γρ. μυζήθρα γλυκιά χωρισμένη σε 4 μέρη
Για το φινίρισμα
Μέλι εκλεκτό
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 8 κομμάτια.
Ανοίγουμε φύλλα λεπτά πασπαλίζοντας και με αλεύρι για μεγαλύτερη ευκολία μας.
Βάζουμε ένα μέρος μυζήθρας στην μέση και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.
Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα.
Επαναλαμβάνουμε για 3 φορές ακόμα.
Βάζουμε τις 4 πίτες στο ψυγείο να παγώσουν λίγο.
Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο την κάθε πίτα γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Περιχύνουμε τις σφακιανές πίτες με μέλι εκλεκτό.
Σερβίρουμε με παγωτό πασπαλισμένο με γύρη.