Σωστή διατροφή στην εφηβεία. Πώς θα τα καταφέρετε

Tips

Η καθιέρωση μιας υγιεινής διατροφής για τους εφήβους μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε να γίνουν υγιείς ενήλικες. Μια υγιεινή διατροφή όχι μόνο παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια για ανάπτυξη και ευεξία, αλλά βοηθά επίσης στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, το να κάνουμε τους εφήβους να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι δύσκολο.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε.

Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των  εφήβων στον προγραμματισμό των γευμάτων

Οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά τρόφιμα όταν έχουν γνωρίζουν γιατί πρέπει να το κάνουν. Εμπλέκουμε λοιπόν ενεργά τα παιδιά στον προγραμματισμό των γευμάτων και τους επιτρέπουμε να βοηθήσουν στην επιλογή υγιεινών τροφίμων για την οικογένεια. Αυτό θα τους δώσει μια αίσθηση ευθύνης απέναντι στη διατροφή τους και θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

woman-choosing-food-refrigerator-home

Κάνουμε τα υγιεινά τρόφιμα εύκολα προσβάσιμα

Κάνουμε τα υγιεινά τρόφιμα εύκολα προσβάσιμα, εφοδιάζοντας το ψυγείο και το ντουλάπι μας με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές και υγιεινά σνακ. Αυτό θα ενθαρρύνει τους εφήβους μας να επιλέγουν υγιεινές τροφές όταν είναι πεινασμένοι.

Εκπαιδεύουμε τους εφήβους μας σχετικά με τη διατροφή

Διδάσκουμε τους εφήβους μας τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να μάθουν για τα θρεπτικά συστατικά των διαφόρων τροφών και πώς ωφελούν τον οργανισμό. Αυτό θα τους βοηθήσει να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το τι τρώνε.

Δίνουμε το καλό παράδειγμα

Οι έφηβοί μας είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες αν μας βλέπουν να τρώμε υγιεινά τρόφιμα. Δίνουμε το καλό παράδειγμα επιλέγοντας υγιεινές τροφές για εμάς και την οικογένειά μας. Αποφεύγουμε να τρώμε πρόχειρο φαγητό ή γρήγορο φαγητό μπροστά στους εφήβους μας, καθώς μπορεί να τους στείλει ανάμεικτα μηνύματα.

closeup-woman-eating-healthy-food-salad-focus-salad-fork

Περιορίζουμε τα επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα και τα ζαχαρούχα τρόφιμα πρέπει να περιορίζονται στη διατροφή καθώς παρέχουν κενές θερμίδες και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους και σε χρόνιες ασθένειες. Αντίθετα, ενθαρρύνουμε τους εφήβους μας να επιλέγουν ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες.

Ενθαρρύνουμε τα τακτικά γεύματα και σνακς

Ενθαρρύνουμε τους εφήβους μας να τρώνε τακτικά γεύματα και σνακ όλη την ημέρα. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα συντελώντας στην αύξηση βάρους. Τους προσφέρουμε υγιεινά σνακ όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι μεταξύ των γευμάτων.

Φαγητό με μέτρο

Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους φαγητά με μέτρο. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη των συναισθημάτων στέρησης και θα προωθήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Ζητάμε επαγγελματική βοήθεια

Εάν ο έφηβός μας ταλαιπωρείται από κάποια διατροφική διαταραχή ή έχει συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, αναζητάμε επαγγελματική βοήθεια από διαιτολόγο ή γιατρό ώστε να μας παρέχουν καθοδήγηση για την ανάπτυξη μιας υγιεινής διατροφής που να καλύπτει τις ατομικές ανάγκες του παιδιού μας.

Η καθιέρωση μιας υγιεινής διατροφής για τους εφήβους μας μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά είναι απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξή τους.
Ενθαρρύνοντάς τους να γίνουν υπεύθυνοι απέναντι στη διατροφή τους οι έφηβοι αναπτύσσουν καλές διατροφικές συνήθειες που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !