Πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Tips

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Όταν ταλαιπωρούμαστε από δυσκοιλιότητα οι κενώσεις είναι δύσκολες, σπάνιες ή ατελείς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, φούσκωμα και πόνο. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας.

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης της δυσκοιλιότητας και διατήρησης των τακτικών κινήσεων του εντέρου μας.

Αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Προσθέτει όγκο στα κόπρανα, καθιστώντας ευκολότερη τη διέλευσή τους. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Πίνουμε άφθονο νερό

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Πίνοντας άφθονο νερό μαλακώνουν τα κόπρανα, και γίνεται ευκολότερη την αποβολή τους. Στόχος μας, να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Ασκούμαστε τακτικά

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου διεγείροντας τους μυς του πεπτικού συστήματος. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα. Στόχος μας, να ασκούμαστε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το γρήγορο φαγητό και τα τυποποιημένα σνακς είναι συχνά φτωχά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λιπαρά. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα. Απεναντίας, κατανάλωση γευμάτων από μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Δοκιμάζουμε ένα φυσικό καθαρτικό

Ορισμένα φυσικά καθαρτικά, όπως ο χυμός δαμάσκηνου ή το ώριμο ακτινίδιο μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση των κινήσεων του εντέρου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσουμε με τον γιατρό μας πριν δοκιμάσουμε οποιοδήποτε φυσικό καθαρτικό.

Υιοθετούμε καλές συνήθειες τουαλέτας

Όταν χρησιμοποιούμε την τουαλέτα, είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο γιατί η βιασύνη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Είναι επίσης σημαντικό να καθόμαστε στην τουαλέτα με τα πόδια μας σε ένα σκαμνί για τοποθετήσουμε το σώμα σας στην κατάλληλη στάση ώστε να «ανοίξει» το έντερο και να γίνει πιο εύκολη την αποβολή κοπράνων.

Διαχειριζόμαστε το άγχος

Το άγχος μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα. Η εξάσκηση τεχνικών διαχείρισης του στρες, όπως οι ασκήσεις αναπνοής, ο διαλογισμός ή η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου.

Εάν η δυσκοιλιότητα επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσουμε με τον γιατρό μας για να προσδιορίσουμε την υποκείμενη αιτία και να αναπτύξουμε ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Με τις κατάλληλες πρακτικές θεραπείας και αυτοφροντίδας, μπορούμε να διατηρήσουμε τακτικές τις κενώσεις μας και να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !