Σουσάμι… αυτό το θαυμαστό σποράκι

Tips

Όλοι αγαπάμε το κουλούρι με το σουσάμι, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικότητάς μας και τώρα έχει επανέλθει δυναμικά αφού είναι ό,τι καλύτερο για ένα breakfast στο χέρι μαζί με τον καφέ.

Το υπέροχο σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης από το καφέ ORA του Αγιολί

Το μυστικό κρύβεται σε αυτά τα μικρά και αγαπημένα σποράκια.

Το ταπεινό σουσάμι, κρύβει μέσα στο φλοιό του τόσα οφέλη για τον οργανισμό μας. Χαρισμένο από το φαρμακείο της φύση στον άνθρωπο. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, σίδηρο, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες είναι εξαιρετική.

Το σουσάμι είναι ένα ελαιώδες φυτό και έτσι οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε λιπίδια και απαραίτητα λιπαρά οξέα που δεν συντίθενται φυσικά από τον οργανισμό μας.

Το σουσάμι καλλιεργείται στην Αφρική, κυρίως στο Σουδάν, Αιθιοπία και Αίγυπτο από την αρχαιότητα ακόμα. Επίσης καλλιεργείται στην Ασία και κυρίως στην Ινδία.  Στη διατροφή τους το χρησιμοποιούσαν διαχρονικά είτε στην αρχική μου μορφή, είτε μετά από σύνθλιψη που δίνει το ταχίνι αλλά και το σησαμέλαιο.

Το σουσάμι συμβάλει στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Επίσης συμβάλουν στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Ακόμα  μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Είναι και αφροδισιακό αφού είναι πλούσιο σε λιγνάνες, που είναι φυτοοιστρογόνα και έχουν αντίκτυπο στα οιστρογόνα, τις γυναικείες ορμόνες.

Επίσης είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες που βοηθούν στην απορρόφηση υδατανθράκων και λιπιδίων και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μείωση της χοληστερίνης.

Οι σπόροι του σουσαμιού είναι πλούσιοι σε διαιτητικές ίνες και βελτιστοποιούν την εντερική διέλευση και παίζουν ρόλο στην απορρόφηση υδατανθράκων και λιπιδίων, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μείωση της χοληστερόλης.

Το μόνο του μειονέκτημα τους είναι ότι αναφέρονται σαν ένα από τα δέκα κύρια αλλεργιογόνα των τροφών.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !