Ριζότο παντζαριού με κοτόπουλο

Tips

Ένα ριζότο με πολύ χρώμα, γεύση και πλούσια θρεπτικά οφέλη. Τα παντζάρια θεωρούνται υπερτροφή αφού ωφελούν σημαντικά την υγεία μας και συμβάλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ο χυμός του βελτιώνει και τις αθλητικές επιδόσεις. Τα 100 γρ. παντζάρια δίνουν μόλις 43 θερμίδες ενώ είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνη C

Ριζότο παντζαριού με κοτόπουλο

Από τον βραβευμένο Σταύρο Κουστένη, executive chef

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό παντζάρια, μόνο τους βολβούς

500 γρ. ρύζι Arborio

100 ml ελαιόλαδο

1½ λίτρο καυτό ζωμό κοτόπουλου

120 ml λευκό κρασί Ροδίτη

160 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

4 κ.σ. κατίκι Δομοκού

2 σκελίδες σκόρδο, χωρίς την πράσινη φύτρα

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

Ραπανάκι

Κορφούλες πράσινες

Τρόπος παρασκευής

Aφού πλύνουμε καλά τα παντζάρια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν για 8 λεπτά. Τα σουρώνουμε και βγάζουμε τη φλούδα τους. Τα τρίβουμε στον τρίφτη και κρατάμε τα υγρά τους για αργότερα

Σε κατσαρόλα, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα παντζάρια και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το σκόρδο και, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ζωμό κουόπουλου και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να «γυαλίσει» για 3 λεπτά και προσθέτουμε  το ρύζι.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Με κουτάλα προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζωμό από τα παντζάρια και μόλις απορροφηθεί, ρίχνουμε την επόμενη δόση. Σημείωση: Το ριζότο χρειάζεται «στενή» παρακολούθηση και περίπου 20-25 λεπτά για να χυλώσει σωστά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο ζωμό από τα παντζάρια που κρατήσαμε στην αρχή.

Παράλληλα σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κοτόπουλο για 7-8 λεπτά και από τις δύο πλευρές.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Λίγο πριν αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά, ρίχνουμε την κεφαλογραβιέρα, 1 κουταλιά  ελαιόλαδο,  το κατίκι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε και τα κυβάκια κοτόπουλου και φινίρουμε επιλεκτικά με ραπανάκι και κορφούλες βασιλικού ή άλλες.

Σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !