Ένας εκλεκτό μεζές για τις ρακές ή το κρασί μας και κατέχει ιδιαίτερη θέση στην κρητική κουζίνα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο η αρνίσιο συκώτι, και το σίγουρο είναι ότι η σάλτσα σαβόρο με έντονη τη γεύση του ξυδιού με του δενδρολίβανου, αρισμαρί στην κρητική ντοπιολαλιά, δένουν τόσο αρμονικά …
Το σαβόρε είναι μια σάλτσα ιδιαίτερα νόστιμη για το συκώτι ή το ψάρι που συντηρούνται λόγω του ξυδιού. Το συκώτι μπορούμε να το απολαύσουμε και κρύο.
Εννοείται ότι το συκώτι θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και φρέσκο. Ένα μυστικό από την Ειρήνη είναι ότι δεν το αλατίζουμε παρά ακριβώς την ώρα που το τηγανίζουμε για να μην σκληρύνει.
Το συκώτι σαβόρε συνοδεύεται από λευκό κρασί.
Χρόνος παρασκευής 12 λεπτά / Πολύ Εύκολο
Συκώτι σαβόρε
Από την Ειρήνη Γιαννουλάκη, cheffe του Ιrida wine restaurant, στο Irida, Boutique Hotel & Spa Irida Chic, Σταλίδα Ηρακλείου
Υλικά για 4 άτομα
800 γρ.συκώτι αρνίσιο ή μοσχαρίσιο
Αλάτι
Φρέσκοτριμμένο πιπέρι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
300 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό
3 κλωνάρια δενδρολίβανο
100 ml. ξύδι δυνατό, από κρασί
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε το συκώτι σε μικρά κομμάτια, το αλατίζουμε τελευταία στιγμή και τρίβουμε το πιπέρι.
Βάζουμε το τηγάνι με το ελαιόλαδο στη φωτιά να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία, την οποία και διατηρούμε.
Αλευρώνουμε το συκώτι από όλες τις πλευρές και το τηγανίζουμε.
Αφήνουμε πρώτα να τηγανιστεί και να ροδίσει από την μια πλευρά για περίπου 2 λεπτά και το γυρνάμε με λαβίδα να τηγανιστεί και από την άλλη.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κλωνάρια με το δενδρολίβανο και «σβήνουμε» με το ξύδι.
Αφήνουμε 1 λεπτό να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Σερβίρουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
Διακοσμούμε με ένα κλαράκι φρέσκιας ρίγανης ή άλλο αρωματικό.