Λόγια … που δυναμώνουν τη σχέση μας

Tips

Οι ψυχολόγοι μας προειδοποιούν υπάρχουν λέξεις κλειδιά που ξεκλειδώνουν τον σύντροφό μας και η σχέση μας γίνεται πιο δυνατή, χωρίς καν να το αντιληφθούμε σχεδόν μαγικά…

Οι διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και η ίδια η αγάπη ή ο έρωτας, πολλές φορές είναι πολύπλοκες και δημιουργούν ερωτηματικά.. . Εννοείται ότι όσο καλή και να είναι η σχέση δύο ανθρώπων, οι συγκρούσεις και οι καυγάδες, άλλες φορές ηπιότεροι και κάποιες πιο δυνατοί είναι εντελώς αναπόφευκτοι.

Αν όμως υπάρχει καλή διάθεση και επικοινωνία υπάρχει τρόπος να «σβηστούν» οι εντάσεις χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε.

Πρόσφατη μελέτη του έγκριτου πανεπιστημίου του Harvard μας αποκαλύπτει κάποιες απλές λέξεις ή φράσεις, που θα πρέπει να λέμε πολύ συχνά στον σύντροφό μας, που θα βοηθήσουν να διανθίσουμε τη σχέση και να την ενδυναμώσουμε.

Καταρχήν θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ευτυχισμένα και αγαπημένα ζευγάρια δεν αποφεύγουν τα καβγαδάκια, απλά μπορούν και διαχειρίζονται τις κρίσεις με το διάλογο, με την εκτίμηση αλλά και με σεβασμό. Όταν όμως δεν υπάρχει διάθεση να μπούμε «στα παπούτσια του άλλου» και να αντιληφθούμε τη θέση που βρίσκεται θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να αλλάξουμε κάποια μικρά πράγματα και καταστάσεις που ίσως ενοχλούν πολύ τους ανθρώπους μας.

Αυτό βέβαια θα γίνουν όταν πράγματι μας ενδιαφέρει αυτή η σχέση. Όλα τα πράγματα στη ζωή είναι θέμα επικοινωνίας. Συνήθως λόγω κακής επικοινωνίας πολλές σχέσεις τελειώνουν άδοξα… ή και άσχημα κάποιες φορές.

Αν θέλουμε να έχουμε μια δυνατή σχέση θα πρέπει να επαινούμε τον σύντροφό μας και τα λόγια αγάπης θα πρέπει να λέγονται πολύ συχνά … στους ανθρώπους που αγαπάμε πραγματικά.

Ποια είναι αυτά τα λόγια που κρύβουν λοιπόν τόση δύναμη για το αύριο και την ευτυχία της σχέσης μας;

Σ΄ αγαπώ

Δύο λεξούλες τόσο απλές, αλλά συνάμα τόσο σημαντικές και δυνατές για μια σχέση.

Το να εκφράζουμε και προφορικά την αγάπη μας, με λόγια εκτός από έργα, σημαίνει ότι η σχέση μας είναι ζωντανή.

Μη διστάζετε και μην φοβάστε λοιπόν, να το λέτε στους ανθρώπους σας. Οι λέξεις αυτές ενισχύουν την σχέση και χαρίζουν ηρεμία στο σύντροφό σας…

Μου αρέσεις

Είναι σημαντικό να λέμε στον σύντροφό μας πόσο μας αρέσει και πόσο αγαπάμε αυτό που είναι … έτσι όπως είναι.

Οι λέξεις αυτές φανερώνουν αγάπη, αποδοχή, εκτίμηση, θαυμασμό… Μην ακούτε που κάποιους που σας προτρέπουν να μην λέτε αυτές τις λέξεις στο σύντροφό σας «για να μην το πάρει  επάνω του»…  είναι εντελώς λάθος.

Πρέπει να λέμε στον άνθρωπό μας πόσο μας αρέσει

Συγγνώμη

Σε έναν καυγά συνήθως και οι δύο άνθρωποι έχουν μερίδιο ευθύνης.

Εμείς πρέπει να αναλάβουμε το δικό μας.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών μας και του ρόλου μας και ζητώντας ειλικρινή συγγνώμη, τότε μπορεί η ένταση να εκτονωθεί…

Είναι δύναμη να ζητάμε συγγνώμη και όχι αδυναμία…

Σε συγχωρώ

Μερικές φορές ο εγωισμός μας δεν μας επιτρέπει, να αποδεχθούμε μια συγχώρεση.

Όμως όταν ο σύντροφός μας αναγνωρίζει το λάθος του,  είναι έξυπνο εκ μέρους μας να ψελλίσουμε αυτές τις δύο λεξούλες.

Εννοείται ότι η πράξη του συντρόφου μας δεν μας έθιξε σαν προσωπικότητες ή δεν ήταν η συμπεριφορά του κακοποιητική, αλλά οι προτάσεις των ψυχολόγων απευθύνονται σε σχέσεις που είναι νορμάλ.

Αυτή η αποδοχή της συγχώρεσης, να κάνει τη σχέση σας πιο υγιή και πιο δυνατή.

Εκτιμώ την προσπάθειά σου και σε ευχαριστώ

Λόγια που εκφράζουν την εκτίμηση για την προσπάθεια, τις πράξεις και τις θυσίες που κάνει ο σύντροφός μας, για εμάς ή για την ίδια τη σχέση μας.

Σίγουρα αυτό θα ενισχύσει τον δεσμό μας συναισθηματικά και θα ενθαρρύνει την επικοινωνία. Άλλωστε σε ένα ζευγάρι θα πρέπει να υπάρχει η διάθεση ο ένας να υποστηρίζει τον άλλον.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αναγνώριση των προσπαθειών του συντρόφου μας, βοηθά στη διατήρηση μιας ισχυρής και ικανοποιητικής σχέσης.

Σε ακούω

Είναι εντελώς απαραίτητο να αφήνουμε τον σύντροφό μας να πει την γνώμη του για κάποια πράγματα και καταστάσεις. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε προσεκτικά τον άνθρωπό μας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε επακριβώς την πραγματική κατάσταση για να μπορέσει και ο σύντροφός μας να μορφώσει άποψη και να ακόμα να μας συμβουλεύσει πιο σωστά.

Διασκεδάζοντας μαζί …

Το χιούμορ είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε μια σχέση… ο τρόπος που βρίσκουν οι δύο σύντροφοι να γελούν και να διασκεδάζουν με τα ίδια πράγματα και μαζί είναι μαγικός για την ίδια τη σχέση.

Το μυστικό των ευτυχισμένων ζευγαριών για να σπάσουν την καθημερινότητα και την ένταση είναι ένας κοινός κώδικας, ένα πείραγμα, κάποια αστεία ή αφιερώνοντας ένα τραγούδι ή παίζοντας ένα παιχνίδι, ή ακόμα βγαίνοντας για μια βόλτα ή ένα ποτό face to face.

Αυτά αποτελούν απόδειξη ότι το ζευγάρι είναι συμπαγές…

Σου υπόσχομαι

Πρέπει να διαβεβαιώνουμε τον σύντροφό μας ότι είναι η επιλογή μας … δεν είμαστε τυχαία μαζί του.

Είναι τίμιο και έξυπνο να τον καθησυχάζετε ότι νοιώθετε ότι είμαστε δυνατή ομάδα, ότι θα είμαστε πάντα δίπλα του ότι και να γίνει … Έστω και αν οι λέξεις «για πάντα μαζί» δεν έχουν επαληθευτεί σε πολλές περιπτώσεις.

Βοήθησέ με να καταλάβω καλύτερα

Οι αντιδράσεις δεν είναι ίδιες σε όλους τους ανθρώπους. Το να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον σύντροφό μας μπορεί να είναι εποικοδομητικό για τη σχέση μας.

Σε ένα δεσμό είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, γιατί έτσι ενισχύονται οι δεσμοί.

Πρέπει να καταλάβουμε την ψυχοσύνθεση του συντρόφου μας για να καταλάβουμε τις αντιδράσεις του καλύτερα για να γνωρίζουμε τα όρια του καθενός μέσα στη σχέση.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !