Tα τζιτζίκια … έχουν τη δική τους ιστορία

Tips

Οι τραγουδιστές του καλοκαιριού, τα τζιτζίκια είναι εντελώς παρεξηγημένα και όλα τα φταίει ο Αίσωπος… που  μάλλον δεν μας τα έλεγε καλά … στο μύθο του «Τζίτζικας και τον Μέρμηγκας».  Περιέγραφε λοιπόν ότι ο τζίτζικας όλο το καλοκαίρι τραγουδάει και δεν φροντίζει για το αύριο … δηλαδή, τι θα γίνει το χειμώνα, που δεν θα έχει να φάει, μια που το καλοκαίρι τρέφεται από τους χυμούς των δένδρων.

Μάλλον όμως δεν γνώριζε ότι ο τζίτζικας έχει τη δική του τραγική σχεδόν ιστορία να μας διηγηθεί… γιατί μετά την εμφάνισή του σαν τραγουδιστής αυτό το καλοκαίρι θα είναι το μοναδικό του, γιατί δεν υπάρχει αύριο.

Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας τον κύκλο ζωής του τζίτζικα αισθανόμαστε περίεργα, που τόσο καιρό πιστεύαμε όπως όλοι ότι τα τζιτζίκια είναι οι τεμπέληδες τραγουδιστές, που το μόνον που τους ενδιαφέρει είναι να περνούν καλά και τίποτα παραπάνω. Ενώ τα σοφά μερμήγκια είναι υπεύθυνοι και δουλεύουν σκληρά, αφού νοιάζονται για το δικό τους αύριο και της κοινωνίας τους… Πλάνη.

Η αλήθεια είναι πικρή, αφού τα τζιτζίκια ζουν για 17 περίπου χρόνια κάτω από τη γη σαν σκουλήκια και βγαίνουν στην επιφάνεια μια ζεστή μέρα της άνοιξης. Οι τελευταίοι μήνες της ζωής τους στην επιφάνεια είναι ένα κάλεσμα για να βρουν το ταίρι τους και να διαιωνίσουν το είδος τους…

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Τα τζιτζίκια που σηματοδοτούν το καλοκαίρι και μας ξεκουφαίνουν με το τραγούδι τους, τρέφονται με τη λύμφη των βλαστών, που τρυπούν με την ειδική προβοσκίδα, που μοιάζει με έμβολο. Το θηλυκό γεννά τα αυγά, μέσα σε τρύπες των πεύκων ή σε άλλες που δημιουργεί πάνω στους μαλακούς βλαστούς τον Ιούλιο ή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες, που κατεβαίνουν από τα δένδρα, ανοίγουν τρύπες και χώνονται μέσα στη γη, κοντά σε ρίζες για να μπορούν να τραφούν. Εκεί θα μείνουν από 4 μέχρι 17 χρόνια, μέχρι να γίνουν νύμφες και να βγουν στην επιφάνεια. Με το που σκαρφαλώνει στα δένδρα και βγάζει φτερά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Με το που αρχίζει το τραγούδι πλησιάζει η ολοκλήρωση του κύκλου της σύντομης ζωής τους στο φως και στον ήλιο.

Υπάρχουν 2.500 είδη τζιτζικιών. Στην Ελλάδα συναντάμε 6 είδη τζιτζικιών και ζουν κάτω από την επιφάνεια της γης 4-5 χρόνια.

Τα τζιτζίκια είναι σε όλους αγαπητά … μια και είναι το σύμβολο του καλοκαιριού και της ραστώνης. Επίσης είναι το σύμβολο της Προβηγκίας και της Κυανής Ακτής, της Γαλλίας.

Για τα τζιτζίκια έχουν γραφτεί πολλά ποιήματα. Το πιο γνωστό που μελοποιήθηκε και είναι χιλιοτραγουδισμένο είναι του Οδυσσέα Ελύτη.

«Ε! σείς τζιτζίκια άγγελοι γεια σας και η ώρα η καλή, ο βασιλιάς ο ήλιος ζει …και όλοι αποκρίνονται μαζί».

Άλλωστε όπως γράφει ο Ρίτσος «Τα τζιτζίκια στήσαν το χορό, στο ντάλα μεσημέρι και στέκουν γύρω τα παιδιά και παίζουν παλαμάκια»

Φαίνεται κωμικό αλλά είναι αλήθεια ότι τα αρσενικά τζιτζίκια είναι κουφά, αυτός είναι και ο λόγος που ξεφωνίζουν, ενώ τα θηλυκά ακούνε καλά, αλλά είναι μουγκά…

Με δυό λόγια επικοινωνία ανύπαρκτη μεταξύ τους… αλλά το ερωτικό κάλεσμα καλά κρατεί…από τα αρσενικά.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΣυκώτι σαβόρε
Επόμενο άρθροΤο σφουγγάτο του καλοκαιριού

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !