Το φθινόπωρο μας χαρίζει πολύ νόστιμα φρούτα υψηλής διατροφικής αξίας.
Επειδή η τάση διεθνώς είναι να τρώμε τα φρούτα στην εποχή τους, εμείς σας συστήνουμε τα φρούτα που το φθινόπωρο είναι στα καλύτερά τους.
Σταφύλια
Ο κορυφαίος μήνας παραγωγής σταφυλιών είναι ο Σεπτέμβριος.
Τα σταφύλια είναι φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, που μας προσφέρει κάλιο, βιταμίνες A, Β και C, φλαβονοειδή και κουερσιτίνη.
Τα σταφύλια προσφέρονται για γλυκό του κουταλιού, ο μούστος για μουσταλευριές και μουστοκούλουρα. Ακόμα φτιάχνουμε πετιμέζι και βέβαια κρασί και το ξύδι.
Μήλα
Αρέσουν πολύ και είναι στα καλύτερά τους, αυτή την εποχή. Το motto των γιαγιάδων «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το φρούτο περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.
Αυτή την εποχή οι μηλόπιτες δοξάζονται όπως και τα γλυκά του κουταλιού, οι μαρμελάδες, τα τσάτνευ αλλά και τα ψητά μήλα …
Ακτινίδια
Η αλήθεια είναι ότι δεν αρέσουν σε όλους, ίσως τα αδικεί και η εξωτερική τους εμφάνιση, όμως αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα ή έχουν προβλήματα με το έντερό τους.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε. Ωμά διανθίζουν τις φρουτοσαλάτες και το γιαούρτι. Επίσης, χαρίζουν ωραίο χυμό.
Αχλάδια
Ωριμάζουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και συντηρούνται στα ψυγεία για όλο το χειμώνα. Τώρα είναι η εποχή που έχουν τους περισσότερους χυμούς και άρωμα.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και τα χρησιμοποιούμε για κομπόστες, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και chutney.
Ρόδι
Το φρούτο σύμβολο της καλής τύχης και της ευζωίας κάνει την εμφάνισή του στις μέρες μας. Η γεύση συναγωνίζεται το χρώμα αυτό το σκούρο κόκκινο της ευζωίας.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Το ρόδι δένει αρμονικά με τις σαλάτες, τη βρώμη και το γιαούρτι, σαν χυμός δροσερός είναι must και το λικέρ του μας αρέσει πολύ.
Λωτός
Ένα superfood που μας χαρίζει η φύση. Είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες.
Εκτός από φρέσκους, μπορούμε να τους απολαύσουμε στις τάρτες και στα κέικ ή ακόμα και κρέμα. Μπορεί να προκάλεσαν τη λήθη στους συντρόφους του Οδυσσέα, όμως είναι φρούτα νόστιμα που πρέπει να τους εντάξουμε στη φθινοπωρινή διατροφή μας … που το σώμα ψάχνει να βρει τους ρυθμούς του.
Φραγκόσυκο
Μέσα στο αγκάθινο περίβλημα κρύβεται ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες C και Α, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο. Το καθάρισμά του δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο, αφού πρόκειται για φρούτα υψηλής διατροφικής αξίας. Εκτός από φρέσκα χαρίζουν ωραίες μαρμελάδες και κομπόστες.
Κυδώνια
Από τον Οκτώβριο κάνουν την εμφάνισή τους. Τα κυδώνια είναι από τα λίγα φρούτα, που τρώγονται περισσότερο σαν γλυκά, μαρμελάδες και τσάτνευ παρά ωμά. Περιέχουν βιταμίνες C, A, B και αποτελούν καλή πηγή καλίου, φωσφόρου και σιδήρου