Τα 8  φρούτα του φθινοπώρου

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το φθινόπωρο μας χαρίζει πολύ νόστιμα φρούτα υψηλής διατροφικής αξίας.

Επειδή η τάση διεθνώς είναι να τρώμε τα φρούτα στην εποχή τους, εμείς σας συστήνουμε τα φρούτα που το φθινόπωρο είναι στα καλύτερά τους.

Σταφύλια

Ο κορυφαίος μήνας παραγωγής σταφυλιών είναι ο Σεπτέμβριος.

Τα σταφύλια είναι φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, που μας προσφέρει κάλιο, βιταμίνες A, Β και C, φλαβονοειδή και κουερσιτίνη.

Τα σταφύλια προσφέρονται για γλυκό του κουταλιού, ο μούστος για μουσταλευριές και μουστοκούλουρα. Ακόμα φτιάχνουμε πετιμέζι και βέβαια κρασί και το ξύδι.

Μήλα

Αρέσουν πολύ και είναι στα καλύτερά τους, αυτή την εποχή. Το motto των γιαγιάδων «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»  κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το φρούτο περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.

Αυτή την εποχή οι μηλόπιτες δοξάζονται όπως και τα γλυκά του κουταλιού, οι μαρμελάδες, τα τσάτνευ αλλά και τα ψητά μήλα …

 Ακτινίδια

Η αλήθεια είναι ότι δεν αρέσουν σε όλους, ίσως τα αδικεί και η εξωτερική τους εμφάνιση, όμως αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα ή έχουν προβλήματα με το έντερό τους.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε. Ωμά διανθίζουν τις φρουτοσαλάτες και το γιαούρτι. Επίσης, χαρίζουν ωραίο χυμό.

Αχλάδια

Ωριμάζουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και συντηρούνται στα ψυγεία για όλο το χειμώνα. Τώρα είναι η εποχή που έχουν τους περισσότερους χυμούς και άρωμα.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και τα χρησιμοποιούμε για κομπόστες, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και chutney.

Ρόδι

Το φρούτο σύμβολο της καλής τύχης και της ευζωίας κάνει την εμφάνισή του στις μέρες μας. Η γεύση συναγωνίζεται το χρώμα αυτό το σκούρο κόκκινο της ευζωίας.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Το ρόδι δένει αρμονικά με τις σαλάτες, τη βρώμη και το γιαούρτι, σαν χυμός δροσερός είναι must και το λικέρ του μας αρέσει πολύ.

Λωτός

Ένα superfood που μας χαρίζει η φύση. Είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες.

Εκτός από φρέσκους, μπορούμε να τους απολαύσουμε στις τάρτες και στα κέικ ή ακόμα και κρέμα. Μπορεί να προκάλεσαν τη λήθη στους συντρόφους του Οδυσσέα, όμως είναι φρούτα νόστιμα που πρέπει να τους εντάξουμε στη φθινοπωρινή διατροφή μας … που το σώμα ψάχνει να βρει τους ρυθμούς του.

Φραγκόσυκο

Μέσα στο αγκάθινο περίβλημα κρύβεται ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες C και Α, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο. Το καθάρισμά του δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο, αφού πρόκειται για φρούτα υψηλής διατροφικής αξίας. Εκτός από φρέσκα χαρίζουν ωραίες μαρμελάδες και κομπόστες.

Κυδώνια

Από τον Οκτώβριο κάνουν την εμφάνισή τους. Τα κυδώνια είναι από τα λίγα φρούτα, που τρώγονται περισσότερο σαν γλυκά, μαρμελάδες και τσάτνευ παρά ωμά. Περιέχουν βιταμίνες C, A, B και αποτελούν καλή πηγή καλίου, φωσφόρου και σιδήρου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Καπνιστή πέστροφα με πένες και τσίπουρο

Η εποχή ζητά νόστιμα, θρεπτικά και εύκολα φαγητά που γίνονται γρήγορα και είναι χορταστικά. Μια γευστική δημιουργία της παρέας. Οι πέστροφες είναι νόστιμες και...

Τραχανότο με γαρίδες

Ο τραχανάς επανήλθε δυναμικά στις κουζίνες γνωστών chef και έγινε τάση. Με τις γαρίδες και την ντοματούλα συνδυάζεται αρμονικά και η γεύση εκτοξεύεται με...

Πώς θα κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από τα παιδιά σας και εσάς;

Τελευταία οι καλοκαιρινές βραδιές στα μπαλκόνια ή στη φύση έχουν γίνει εφιαλτικές κάποιες φορές λόγω των κουνουπιών. Επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και...

Σαλάτα Θαλασσινή

Μια σαλάτα καλοκαιρινή μου μοσχοβολά θάλασσα. Νόστιμη, θρεπτική και πολύ εύκολη να γίνει. Μπορούμε αν δεν έχουμε καπαρόφυλλα και καπαρόμηλα να χρησιμοποιήσουμε κρίταμο. Μια...

Γιατί πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας το μέλι;

Το μέλι είναι το νέκταρ των θεών, το ελιξίριο της ζωής που χαρίζει ευεξία, μακροβιότητα και υγεία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !