Τα κατοικίδια ζώα σύμμαχοι στην υγεία και την ψυχολογία μας

Tips

Έγκριτες μελέτες από πανεπιστήμια εξωτερικού παρουσιάζουν τα οφέλη, που μας προσφέρουν τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Μάλιστα τα οφέλη δεν εστιάζονται μόνον στον ψυχολογικό τομέα αλλά αποδεικνύονται σύμμαχοι για την υγεία μας.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Αμερικανικές μελέτες τονίζουν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα υγείας από εκείνους, που δεν έχουν.

Τα αγαπημένα μας ζώα έχουν μια μαγική δύναμη να μας χαλαρώνουν, να διώχνουν το stress, που είναι αιτία πολλών κακών για την υγεία μας.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας, λιγότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη, αλλά και λιγότερες  καρδιαγγειακές διαταραχές.

Το σίγουρο είναι ότι η έλλειψη ή η μείωση του stress ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας.

Οφέλη για τα παιδιά μας

Έγκριτες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμβιώνουν με σκύλους, που ζουν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους έχουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό. Ενώ οι γάτες έχουν πολύ λιγότερη συμβολή σε αυτό.

Έτσι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλάκια καταφεύγουν όλο και λιγότερο σε αντιβιοτικές θεραπείες.

Ακόμα και τα βρέφη που ζουν με σκύλους είναι λιγότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις αναπνευστικού, αλλά και στις αλλεργίες. Μάλιστα σε ότι αφορά στις αλλεργίες ο κίνδυνος μειώνεται κατά 30%.

Επίσης τα ζώα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία τους και την συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Ακόμα και τα νήπια έχουν πιο ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση από τη στιγμή που έχουν την ευθύνη για τα αγαπημένο τους ζωάκι. Θα πρέπει να το φροντίζουν, να το ταΐζουν, να του φέρονται στοργικά, να το πηγαίνουν βόλτες, να ασχολούνται μαζί του.

Έτσι ο σκύλος είναι ο έμπιστος φίλος τους, ο προστάτης τους, αλλά και ο συνεργός τους στις σκανταλιές.

Τα παιδιά μεγαλώνουν πιο σωστά όταν έχουν ένα ζώο, γίνονται πιο υπεύθυνα, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και νοιώθουν ασφαλή.

Έτσι η επίδραση στην ψυχολογία τους και στην ανάπτυξή τους είναι μεγάλη.

Επίσης σημαντικός είναι ο ρόλος που παίζουν τα ζώα στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Το κατοικίδιο είναι εκείνο που συνδέει πιο εύκολα τα παιδιά με άλλα παιδιά ή ενήλικες.

Συμβάλλουν σε μια πιο ήρεμη εφηβεία 

Η εφηβεία είναι μια περίοδος αρκετά δύσκολη και πολυσύνθετη. Κάποιοι έφηβοι παρουσιάζουν μια περίεργη συμπεριφορά με εξάρσεις και διαστήματα κατάθλιψης. Επίσης έχουν τη τάση να κλείνονται στον εαυτό τους και να αποτραβιούνται από τους γονείς τους. Ένας σκυλάκος είναι πάντα το παρήγορο αυτί για να εκμυστηρευτεί τις δυσκολίες ή κάποια όνειρά του και να νιώσει αποδοχή με ένα κούνημα της ουράς ή ένα βλέμμα του σκύλου του.

Οι αλληλεπιδράσεις με άλλους νέους που έχουν ζώα, οι συζητήσεις για το κοινό τους ενδιαφέρον ή οι τυχαίες συναντήσεις με φιλόζωους μειώνουν το stress και δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς, με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες.

Τα ζώα μας χαρίζουν ηρεμία… και θεραπεύουν

Το γατίσιο γουργούρισμα είναι πιο αποτελεσματικό από τη φαρμακευτική αγωγή, αυτό πιστεύεται από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών γατιών. Βέβαια το αποτέλεσμα που ανακουφίζει ακόμα και από τους πόνους εξηγείται και επιστημονικά, αφού η ερτζιανή συχνότητα του γουργουρίσματος μοιάζει λίγο με μουσική, οπότε μιλάμε για μουσικοθεραπεία.

Η γάτα μας συνήθως επιμένει να γουργουρίζει περισσότερο στα σημεία που πονάμε και αυτό μέχρι τώρα είναι ανεξήγητο. Είναι πάντως αποτελεσματικό… Καθόλου τυχαίο που στη Γαλλία και την Ολλανδία έχουν δημιουργηθεί coffee bar με «θεραπαινίδες» γάτες κάθε ράτσας και χρώματος…

Επίσης τα ενυδρεία έχουν άμεση ηρεμιστική δράση για αυτό το λόγο του έχει αυξηθεί η παρουσία τους σε νοσοκομεία και δημόσιους χώρους.

Fitness

Ο σκύλος είναι σίγουρο ότι απαιτεί 60 λεπτά την ημέρα βόλτα σε εξωτερικό χώρο. Έτσι αναγκαστικά αποτελεί το κίνητρο για τον ιδιοκτήτη του ότι καιρό και να κάνει, είναι δεν είναι κουρασμένος να βγει να περπατήσει, επτά φορές την εβδομάδα…

Έτσι κατορθώνετε να διατηρείτε τη γραμμή σας. Μάλιστα εντελώς υποσυνείδητα τρώμε λιγότερο για να μπορούμε να κινούμαστε με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Οι γάτες αρέσκονται να μένουν στο σπίτι και δεν επιζητούν μετακινήσεις εκτός σπιτιού…

Αίσθηση ευεξίας 

Το χάιδεμα στο σκύλο μας, η χαρά του όταν επιστρέφουμε σπίτι ή τα νιαουρίσματα της γάτας μας, που τρίβεται στα πόδια μας χαρίζει μια αίσθηση ευεξίας και μας ηρεμεί. Ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται και η αρτηριακή πίεση πέφτει…

Ακόμα και το γάβγισμά του έχει πολλά να μας προσφέρει… είναι εκείνος που μας περιμένει πάντα και είναι εκεί για να προσφέρει την πίστη του και την αγάπη του.

Βοηθούν στην ανάρρωση

Τα ζώα συμβάλουν στην ανάρρωση ασθενών όλων των ηλικιών. Είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά και εφαρμόζεται σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Η επαφή με τα ζώα αποτελεί μέρος της θεραπείας για παιδιά και ηλικιωμένους. Επίσης η επαφή με τα ζώα βοηθά έχει θετική επιρροή σε παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ή πάσχουν από αλτσχάιμερ.

Η επαφή με τα ζώα μειώνει το άγχος και τις συνέπειες από τις μακροχρόνιες θεραπείες.

Ειδικότερα στην κατάθλιψη μπορεί η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή του πάσχοντα.

Το αγαπημένο του ζώο θα τον κάνει να σκεφθεί «αν δεν φροντίσω εγώ το ζώο μου, ποιος θα το κάνει..», οπότε υπάρχει ισχυρό κίνητρο.  Επιπλέον, σημειώθηκε ότι το επίπεδο άγχους και κατάθλιψης ήταν χαμηλότερο σε άτομα άνω των 65 ετών που είχαν ζώο.

Για όλους αυτούς τους λόγους μήπως πρέπει να το ξανασκεφθείτε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι. Υπάρχουν τόσα αδέσποτα, που ζουν σε καταφύγια ή ακόμα χειρότερα στους δρόμους.

Μπορεί να φέρουν χαρά και υγεία στην καθημερινότητά σας…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΜανιάτικη τυρόπιτα
Επόμενο άρθροΠάστα Ελιάς Καλαμών

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !