Ένα απίθανο dip με τις απίθανες ελιές Καλαμών. Αρέσει πολύ και γίνεται γρήγορα. Η κάπαρη, το λεμόνι και το ούζο χαρίζουν μια γεύση μοναδική. Την πάστα ελιάς την απολαμβάνουμε με παραδοσιακά λαλάγγια, το σερβίρουμε με τυριά ή αλλαντικά, τη ρίχνουμε στη σαλάτα και αλείφουμε ένα σάντουιτς μούρλια.
Η επιλογή δική σας…
Χρόνος παρασκευής 12 λεπτά / Πολύ εύκολο
Πάστα Ελιάς Καλαμών
Από τον Νίκο Δρακόπουλο, Καλαμάτα
Υλικά
250 γρ ελιές Καλαμών
2 κ. γ. κάπαρη
1 σκελίδα σκόρδο
Χυμό φρεσκοστυμμένο από μισό λεμόνι
Ξύσμα από μισό λεμόνι
1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μισό σφηνάκι ούζο
Τρόπος παρασκευής
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές πιέζοντας κάθε μια στη μέση και προς την άκρη. Βγάζουμε το κουκούτσι και βάζουμε την ψίχα της ελιάς στο μούλτι.
Προσθέτουμε την κάπαρη, το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τη ρίγανη και το πιπέρι.
Πολτοποιούμε σε δόσεις και τα βάζουμε όλα μαζί στο μπλέντερ για να τις λιώσουμε λίγο ακόμα αν θέλουμε.
Τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο λίγο-λίγο μέχρι το μείγμα να έχει την πυκνότητα μιας απαλής πάστας.
Ραντίζουμε με το ούζο, που θα χαρίζει μια ωραία γευστική πινελιά.
Γεμίζουμε ένα γυάλινο βάζο με την πάστα και από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Σερβίρουμε την πάστα ελιάς διακοσμώντας με ολόκληρες ελιές Καλαμών και λαλάγγια.
Κλείνουμε το βάζο ερμητικά και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Η πάστα ελιάς διατηρείται μέχρι 8 ημέρες.