Η Τσικνοπέμπτη απαιτεί τσίκνισμα και τις παραδοσιακές μπριζόλες. Μην αγχώνεστε ο πιο εύκολος, γρήγορος και νόστιμος τρόπος για να φτιάξετε μια ζουμερή μπριζόλα στο φούρνο με ωραία κρούστα λαχταριστή είναι στο φούρνο.
Δεν χρειάζεται να την ψήσετε στα κάρβουνα ή σε μαντεμένια πλάκα για να γίνει η μπριζόλα σας super… Mπορείτε απλά να την φτιάξετε στο φούρνο … ναι όπως ακούσατε. Απλά θέλει τρόπο … που εμείς σας τον αποκαλύπτουμε.
Χρόνος παρασκευής 8-10 λεπτά / Πολύ εύκολη
Τέλεια μπριζόλα στο φούρνο
Από τον Κωστή Συντάκα, executive chef καθηγητή μαγειρικής
Υλικά για 2 άτομα
1 κιλό σε 1-2 ribeye, T-bone, φιλέτο μινιόν ή strip steak, πάχους 2-3 ½ εκ.
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ανθό αλατιού
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Απλώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο της κουζίνας και ακουμπάμε την μπριζόλα.
Την σκουπίζουμε να φύγει η υγρασία ταμπονάροντάς την με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αφήνουμε τη μπριζόλα στον πάγκο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι 20 λεπτά πριν το μαγείρεμα στη σχάρα του φούρνου και ανάβουμε το φούρνο στους 180ο C.
Τρίβουμε τη μπριζόλα με ελαιόλαδο. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω στη μπριζόλα και χρησιμοποιούμε το πινέλο ή τα δάχτυλά μας για να το απλώσουμε ομοιόμορφα πάνω στη μπριζόλα και τα πλαινά της και από τις δύο πλευρές.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι και από τις δύο πλευρές
Βγάζουμε προσεκτικά το τηγάνι από το φούρνο και το βάζουμε στην εστία σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε την μπριζόλα για 30 δευτερόλεπτα και χρησιμοποιώντας λαβίδα τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και σοτάρουμε 30 δευτερόλεπτα ακόμα.
Βάζουμε και πάλι το τηγάνι στον καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τη μπριζόλα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά γυρίζοντας αποκλειστικά με λαβίδα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θρούμπι.
Σε αυτό το σημείο η μπριζόλα μας θα είναι medium-rare. αν προτιμάτε τη μπριζόλα σας πιο κοντά στο μέτριο, προσθέστε άλλα 2 λεπτά στο χρόνο του φούρνου.
Βγάζουμε τη μπριζόλα από το φούρνο και τη μεταφέρουμε σε ένα καθαρό ξύλο κοπής στρωμένο με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά ακόμα.
Αν θέλουμε κόβουμε σε κομμάτια και ή σερβίρουμε την μπριζόλα ολόκληρη αμέσως. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σάλτσα που έμεινε στο τηγάνι και να περιχύσουμε τη μπριζόλα.