Τα περίφημα ξηρά Σύκα ΠΟΠ Ταξιάρχη και Κύμης

Τα μυστικά των Chef

Τα σύκα έκαναν γνωστή την Κύμη και τον Ταξιάρχη, στα πέρατα του κόσμου, αφού πρόκειται για εκλεκτά προϊόντα ΠΟΠ.

Οι περιοχές είναι πλούσιες σε βιοποικιλότητα και η εξαιρετική ποιότητα των σύκων, τα καθιστά υπερτροφή. Τα σύκα αποτελούν πλούσια πηγή μετάλλων, βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

Από την αρχαιότητα αποτελούσαν κύριο στοιχείο της διατροφής, τα ονομάτιζαν «τραγήματα». Η γεύση και η υφή τους μοναδική, πασπαλισμένη με αρώματα βοτανιών. Τα σύκα μεγαλώνουν, δροσίζονται από τους θαλασσινούς αέρηδες και ο ήλιος τα μεστώνει και τα αποξηραίνει.

Τα περίφημα ξηρά Σύκα ΠΟΠ Ταξιάρχη και Κύμης 2

Η συλλογή των σύκων γίνεται αποκλειστικά με το χέρι, από τα μέσα Αυγούστου, οπότε και αρχίζει η διαδικασία αποξήρανσής τους. Η ετήσια παραγωγή των σύκων Ταξιάρχη υπολογίζεται σε 3.040 τόνους και της Κύμης σε 250 τόνους.

Με συνεχή προσπάθεια και επιμονή οι παραγωγοί δημιουργούν επιτυχημένα προϊόντα με σύκα σε όλες τις μορφές, μπάρες, συκολατάκια με κρασί, ανθό αλατιού, τσάτνευ, συκόμελο …

Κύριες χώρες εξαγωγής η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Οι εξαγωγές εμφανίζουν θετικό πρόσημο, καθώς αυξήθηκαν κατά 30% από το 2016 στο 2017.

Η διαδικασία αποξήρανσης 

  • Τα σύκα λιάζονται σε ξύλινα τελάρα προστατευμένα μέχρι να πάρουν το καθαρό χρυσοκαφετί χρώμα.
  • Με ψαλίδι κόβουν την μυτούλα τους και τα ανοίγουν προσεκτικά στη μέση.
  • Αραδιασμένα λιάζονται και πάλι.
  • Κλείνονται και έχουμε την «ασκάδα», το τελικό προϊόν που προκύπτει από την ένωση των δύο σχισμένων πετάλων του σύκου.

Τα περίφημα ξηρά Σύκα ΠΟΠ Ταξιάρχη και Κύμης 2

Τα ποιοτικά σύκα είναι όσο πρέπει ζουμερά, νόστιμα και αρωματικά και περιζήτητα στην διεθνή αγορά.

Η ποιότητά τους, σε συνδυασμό με το μεράκι και την έμπνευση των παραγωγών «χαρίζουν» βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !