Πως διαλέγουμε το φρέσκο ψάρι ;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Τώρα το καλοκαίρι πολλές φορές καλούμαστε να επιλέξουμε το φρέσκο ψάρι στην ταβέρνα, που επιλέγουμε να απολαύσουμε, κυρίως δίπλα στη θάλασσα ή στο «κλεινόν άστυ» στο ιχθυοπωλείο, αφού τα ψάρια είναι διατροφικοί θησαυροί και στη χώρα μας ιδιαίτερα νόστιμα.

Εννοείται ότι τη φρεσκάδα του ψαριού την ελέγχουμε όταν το ψάρι είναι ολόκληρο, γιατί όταν πωλείται σε φέτες η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη.

Το φρέσκο ψάρι μοσχομυρίζει θάλασσα … έχει αυτή τη χαρακτηριστική πινελιά του ιωδίου.

Εξωτερικά το ψάρι θα πρέπει να είναι γυαλιστερό με ζωηρές αποχρώσεις και το σώμα να είναι σφιχτό και δύσκαμπτο. Δεν θα πρέπει να λυγίζει όταν κρατηθεί με τα δάκτυλα σε οριζόντια θέση. Η σάρκα θα πρέπει να είναι ανθεκτική στην πίεση με τα δάκτυλα και να επανέρχεται αμέσως. Το δέρμα θα πρέπει να είναι λαμπερό χωρίς σχισμές.

Τα βράγχια να είναι καθαρά, λαμπερά και κατακόκκινα, ενωμένα με το κεφάλι χωρίς λεκέδες και ίχνη που γκριζάρουν. Θα πρέπει να αναδίδουν το άρωμα της θάλασσας.

Τα μάτια του ψαριού θα πρέπει να είναι διογκωμένα, λαμπερά, υγρά και γεμάτα.

Πως διαλέγουμε το φρέσκο ψάρι ;

Το ψάρι δεν είναι φρέσκο

Όταν η κοιλιά είναι διογκωμένη με δυσάρεστη οσμή.

Τα βράγχια έχουν σκοτεινό χρώμα και λεκέδες ή κατάλοιπα και δυσάρεστη οσμή.

Τα λέπια ξεχωρίζουν από το δέρμα.

Τα μάτια είναι βαθουλωμένα.

Αλιευτικά ελληνικά καΐκια στον Ευβοϊκό
Αλιευτικά ελληνικά καΐκια στον Ευβοϊκό

Πονηριές και τεχνάσματα

Πολλές φορές χρησιμοποιούνται έξυπνα τεχνάσματα για την προώθηση ψαριών που δεν είναι φρέσκα. Κάποια από αυτά είναι το συχνό βρέξιμο με άφθονο κρύο νερό, σε συνδυασμό με έντονο φωτισμό με σκοπό να εξαλειφθεί η κακοσμία και η αφυδάτωση. Επίσης βάζουν τα ψάρια για λίγη ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία ή κατάψυξη για να αποκτήσουν δυσκαμψία και κάποιες ταβέρνες παραθαλάσσιες τα τοποθετούν στη θάλασσα αμέσως μετά, για να πάρουν άρωμα.

Εννοείται ότι είναι συνηθισμένο τα φρέσκα ψάρια να τα ανακατεύουν με μπαγιάτικα.

Το συμπέρασμα είναι ότι επιλέγουμε ιχθυοπωλείο που έχουμε εμπιστοσύνη έστω και αν πληρώσουμε λίγο παραπάνω και αν δεν γνωρίζουμε την ταβέρνα, ας προτιμάμε μικρά ψαράκια όπως σαρδέλες, γαύρο ή γόπες που είναι πολύ θρεπτικά και φθηνά οπότε δεν εξασκούν οι ψαράδες τη δεξιοτεχνία τους στα τεχνάσματα…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Fish and Chips

Η κλασική, αυθεντική συνταγή που είναι νόστιμη πολύ. Το αγαπημένο street food των Άγγλων και όχι μόνον… Σερβίρονται σε χάρτινο χωνάκι ή πιατελίτσα και...

Βάφλες Βρυξελλών

Οι Βέλγοι είναι πολύ περήφανοι για τις βάφλες και θεωρούνται το εθνικό τους γλυκό. Στις Βρυξέλλες προσφέρονται με 30 διαφορετικούς ευφάνταστους συνδυασμούς. Στο περίφημο...

Gazpacho

Tο γκασπάτσο είναι η αυθεντική ισπανική καλοκαιρινή σούπα που δροσίζει και αρέσει πολύ. Είναι πανεύκολη και νόστιμη γιατί οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους,...

Bratkartoffeln, γερμανικές πατάτες

Η αυθεντική γερμανική συνταγή για τις πατάτες, που δένουν αρμονικά με τα λουκάνικα, το κότσι, το σνίτσελ. Στην αγαπημένη μας μπυραρία του Schumacher 1838,...

Γερμανικό χοιρινό κότσι Schweinshaxe

Η αυθεντική συνταγή για ένα κότσι που θα θυμάστε… το δοκιμάσαμε στην περίφημη μπυραρία Schumacher του 1838, στο Dusseldorf. Το περιβάλλον απίθανο, ζεστή...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !