Κατίκι Δομοκού ΠΟΠ

Tips

Η Φθιώτιδα είναι περιοχή με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα και γεωγραφικό ανάγλυφο.

Μεγάλη ποσότητα γάλακτος προέρχεται από ζώα αυτόχθονων φυλών χαμηλής παραγωγικότητας, με μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και έτσι τα τυριά της έχουν πλούσια γεύση και είναι εκλεκτά.

Στη Φθιώτιδα εκτρέφονται 12.000 βοοειδή και 265.000 αιγοπρόβατα.

Το διαμαντάκι των τοπικών τυριών είναι το Κατίκι, το νόστιμο μυστικό  του Δομοκού. Το φρέσκο τυρί που ξετρελαίνει από την πρώτη μπουκιά. Ένα ολόλευκο φρέσκο τυρί, ελαφρύ, κρεμώδες με βελούδινη υφή, ευχάριστο άρωμα και δροσερή υπόξινη γεύση.

Kατίκι Δομοκού
Tο Κατίκι Δομοκού ΠΟΠ, «γεννιέται» από πλούσιο αιγοπρόβειο γάλα της άνοιξης, που προέρχεται από ζώα, που ζουν και εκτρέφονται ελεύθερα στη τοπική χλωρίδα.

Το κατίκι παρασκευάζεται και ωριμάζει αποκλειστικά στην περιοχή του Δομοκού και Ξινιάδας, ακολουθώντας πιστά συνταγή χρόνων, με παραδοσιακές τεχνικές και φυσικές συνθήκες, χωρίς τη χρήση χημικών πρόσθετων κατά τη διαδικασία.

Η παραδοσιακή συνταγή που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά των τσελιγκάδων, ευτυχώς διασώθηκε και την απολαμβάνουμε. Είναι ιδανικό τυρί για ισορροπημένη διατροφή αφού έχει μόλις 13% λιπαρά και ελάχιστο αλάτι.

Το κατίκι είναι το μυστικό που χαρίζει νοστιμιά, όχι μόνον στο φρυγανισμένο ψωμί, αλλά και στις ευφάνταστες γευστικές δημιουργίες.

Η παραδοσιακή συνταγή

Το γάλα μετά τη παστερίωση ψύχεται στους 27-28οC.

Ακολουθεί η πήξη με ή χωρίς πυτιά και παραμένει σε συνθήκες θερμοκρασίας 20-22ο C. Το πήγμα ανακατεύεται και μπαίνει σε ειδικά τουλπάνια για να στραγγίξει.

Η στράγγιση ολοκληρώνεται, όταν η υγρασία του τυριού φτάσει 75-80% κ.β. Το στραγγισμένο πήγμα αλατίζεται, ανακατεύεται για να ομογενοποιηθεί και συσκευάζεται σε δοχεία ή διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους, με θερμοκρασία μικρότερη των 4ο C.

Το χύμα κατίκι διατηρείται στο ψυγείο, μέχρι 10 ημέρες ενώ το συσκευασμένο μέχρι την ημερομηνία λήξης.

Κατίκι Δομοκού

Η χημική του σύσταση είναι: Μέγιστη Υγρασία 75%, Λιπαρά επί ξηρού 40%, Αλάτι 2-3%.

Μέση θρεπτική αξία ανά 100g: Ενέργεια 169 kcal, Πρωτεΐνες 10 γρ, Υδατάνθρακες 3g, Λιπαρά 13g

Στη Φθιώτιδα σε όλη τη διάρκεια της τυροκομικής περιόδου, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούλιο, το φρέσκο γάλα συλλέγεται κάθε μέρα από τους κτηνοτρόφους.

Τα τυριά που παράγονται είναι εκλεκτά και καλύπτουν όλη την παλέτα των παραδοσιακών τυριών.

Όλα τα τυροκομικά προϊόντα της Φθιώτιδας πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές

Προηγούμενο άρθροΜπάρα ευζωίας
Επόμενο άρθροΠως διαλέγουμε το φρέσκο ψάρι ;

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !