Γεμιστά και γιαμπράκια Σάμου

Τα μυστικά των Chef

Ένα φαγητό ποιητικό …

Τα γεμιστά αποτελούν εμβληματική γευστική δημιουργία της ελληνικής κουζίνας με άρωμα καλοκαιρινό. Ο κάθε τόπος βάζει και τη δική του πινελιά και τα δικά του τοπικά προϊόντα ή γεννήματα της γης. Η επική του γεύση γεννά γευστικές αναμνήσεις, που ανακαλούνται συχνά… Στη Σάμο, το νησί του Πυθαγόρα, της Ήρας, του Επίκουρου και του θεϊκού κρασιού μοσχάτου ο χαρισματικός executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς μου ετοίμασε ένα πιάτο ονείρου, με μποστανίσιες ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και τα ολόγλυκα Νιώτικα κρεμμύδια τους, που είναι μοναδικά. Στο νησί, όπως και στην Κρήτη συνηθίζουν μαζί με τα γεμιστά να φτιάχνουν και γιαμπράκια που ψήνονται στο ίδιο ταψί, ανάμεσα στα υπόλοιπα γεμιστά. Τα γιαμπράκια τυλίγονται με φρέσκα αμπελόφυλλα, αλλά εδώ χρησιμοποιούν φύλλα αγριαμπελιάς, που η γεύση είναι μοναδική.

Εσείς όμως θα τα φτιάξετε με αμπελόφυλλα της άλμης, αν δεν βρείτε φρέσκα.

Τα γεμιστά θέλουν φρέσκο ψωμί και ένα ωραίο τυρί φέτα.

Ένα κρασί μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά «δένει» αρμονικά και ανεβάζει τη γεύση…

 

Γεμιστά και γιαμπράκια  Σάμου

Από τον πολυβραβευμένο Βαγγέλη Μπιλιμπά executive chef του εστιατορίου Aphrodite Garden Restaurant, Πυθαγόρειο

 

Ο πολυβραβευμένος chef Bαγγέλης Μπιλιμπάς, διαπιστευμένος κριτής της World Association of Chef's Societies (WACS) Γεμιστά και γιαμπράκια.
Ο πολυβραβευμένος chef Bαγγέλης Μπιλιμπάς, διαπιστευμένος κριτής της World Association of Chef’s Societies (WACS) Γεμιστά και γιαμπράκια.
Υλικά

1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

1 φλιτζάνι ρύζι μπονέτ

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ. φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι κρασί μοσχάτο

30 αμπελόφυλλα φρέσκα από αγριαμπελιά

3 ώριμες ντομάτες

3 κολοκυθάκια

3 μελιτζάνες

3 πιπεριές

3 μεγάλα γλυκά κρεμμύδια Νιώτικα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

Με κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε τις ντομάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και αφαιρούμε την ψίχα τους και την κρατάμε ξεχωριστά. Προσοχή όσο πιο λεπτό μείνει το σώμα των λαχανικών τόσο πιο νόστιμο το φαγητό.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ψίχα από τα λαχανικά και τη ντομάτα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμισθεί το αλκοόλ αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας ελαφρά να ενωθούν τα υλικά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τέλος, προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά, το αλάτι και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.  Στη βάση του ταψιού στρώνουμε μερικά αμπελόφυλλα και από πάνω βάζουμε τις ντομάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές.

Στη καρδιά των υπόλοιπων αμπελόφυλλων βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση και τα κλείνουμε προσεκτικά. Τα γιαμπράκια τα βάζουμε ανάμεσα στα υπόλοιπα λαχανικά.

Με ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση καλύπτοντας τα 3/4 και προσθέτουμε ελαιόλαδο.

Καλύπτουμε τη ντομάτα και τα υπόλοιπα λαχανικά με το καπάκι τους και σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 90 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να «σταθούν» για λίγο και σερβίρουμε.

Το πανέμορφο Πυθαγόρειο της Σάμου, εδώ «δημιουργεί» ο Βαγγέλης Μπιλιμπάς.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !