Ριγγατόνι Napolitana

Tips

Η αυθεντική Ιταλική συνταγή …

Η πιο απλή σάλτσα ντομάτας με νοστιμάδα ιδιαίτερη για ζυμαρικά. Το μυστικό το εκλεκτό ελαιόλαδο, οι ώριμες ντομάτες του καλοκαιριού και το σκόρδο. Στη Νάπολη την ονοματίζουν «La Salsa», δηλαδή η σάλτσα και συνήθιζαν να την φτιάχνουμε με τις πρώτες ντομάτες που ωρίμαζαν και οι παλαιότεροι το θεωρούσαν αρχή της χρονιάς. Η γιορτή της ντομάτας στα χωριά της Νάπολης, είχε ιδιαίτερη σημασία, η σάλτσα γινόταν σε τεράστια καζάνια και οι χοροί και τα τραγούδια καλά κρατούσαν. Μάλιστα λέγεται ότι για να γίνει η ντομάτα ακόμα πιο γλυκιά έβαζαν γλυκό κρασί…

H αλήθεια είναι ότι η σάλτσα Napolitana προσφέρει χορταστική λύση για όλους και για όλες τις ώρες της ημέρας ή της νύχτας… Η επιλογή των ζυμαρικών δική σας… από σπαγγέτι μέχρι ταλιατέλες.

Ριγγατόνι Νapolitana

Από την Έλενα Παπαγιάννη, Αθήνα

 Υλικά

 500 γρ. ριγγατόνι

Για τη σάλτσα

1 κιλό φρέσκα ντοματάκια πομοντόρο ή 2 συσκευασίες χάρτινες με αποφλοιωμένα ντοματάκια

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2-3 πρέζες ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί

αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό

ρίγανη

θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Περνάμε από τον τρίφτη τα ντοματάκια και κρατάμε το χυμό τους.

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι.

Σοτάρουμε για 5 – 7 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει διάφανο. Το μυστικό για να γίνει ανάλαφρη η σάλτσα είναι να μην «καεί» το κρεμμύδι.

Σε ένα τηγανάκι με καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο για 2 λεπτά, και το βάζουμε μαζί με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τις ντομάτες με το χυμό τους, τη ζάχαρη, το γλυκό κρασί, τη ρίγανη, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, το πιπέρι και το αλάτι.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση δυνατή, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 45 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό.

Ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και πασπαλίζουμε με πιπέρι αν θέλουμε και λίγα ακόμα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.

Παράλληλα βράζουμε al dente τα ριγγατόνι, τα σουρώνουμε και ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και ανακατεύοντας ελαφρά η σάλτσα πάει παντού.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και πασπαλίζουμε με πιπέρι ή χαρμάνι τριμμένων τυριών.

Ριγγατόνι Ναπολιτάνα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !