Θρούμπι … ένα πολύτιμο βοτάνι με γεύση και άρωμα αστεράτο

Τα μυστικά των Chef

Θρούμπι … ένα πολύτιμο βοτάνι με γεύση και άρωμα αστεράτο.Το θρούμπι είναι ένα αρωματικό φυτό με γεύση ξεχωριστή. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν σαν υποκατάστατο αλατιού και αργότερα σαν αφροδισιακό και «γιατρικό».

Εμφανίστηκε στη Ανατολική Μεσόγειο πριν 2000 χρόνια ίσως και περισσότερο. Το πλέον αρωματικό θρούμπι θα το βρείτε στα Κυκλαδονήσια και αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της κουζίνας τους για το άρωμά και την αψάδα στη γεύση του. Σε πιάτα κρεατικών και ψαριών δηλώνει παρών και διανθίζει τις σαλάτες τους.

Το ωραιότερο θρούμπι το βρήκα στη Ρήνεια, στη Φολέγανδρο και στη Σίκινο… ακόμα το άρωμά του μου ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις.


Οφέλη για τον οργανισμό μας;

Τα οφέλη που χαρίζει το θρούμπι πολλά, σαν φυσικό αναλγητικό, βελτιώνει την πέψη, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, έχει αντιμικροβιακή δράση και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Είναι αντιφλεγμονώδες και συμβάλει στην καλή λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.

Το θρούμπι είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων απαραίτητα για τη θωράκιση του οργανισμού. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί είναι από τις πιο πλούσιες πηγές καλίου, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου , μαγγανίου, ψευδαργύρου και σεληνίου.
Επίσης το θρούμπι όπως αναφέραμε περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών της ομάδας Β, βιταμίνης Α και βιταμίνης C.

Το θρούμπι στη μαγειρική

Εκτός από την εναλλακτική ιατρική το θρούμπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην μαγειρική.

  • Τα αρωματικά φύλλα του βοτάνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην μαγειρική είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα. Η γεύση τους είναι ελαφρά πικάντικη. Ο συνδυασμός του με άλλα βοτάνια όπως ρίγανη, θυμάρι κ.λπ. δίνει εξαιρετικό, γευστικό αποτέλεσμα.
  • Τα φρέσκα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν γαρνιτούρα σε σαλάτες.
  • Με αποξηραμένα φύλλα του βοτάνου μπορείτε να παρασκευάσετε αρωματικό τσάι, ένα ρόφημα που ενισχύει την υγεία του οργανισμού.
  • Το θρούμπι χρησιμοποιείται για την παρασκευή σούπας και σάλτσας, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό στην παρασκευή μαρινάδας κρέατος και ψαριού.

Πότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται;

Μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ώστε να διατηρεί στο ακέραιο το άρωμά του και τα θρεπτικά στοιχεία.

Πως διατηρείται καλύτερα;

Μέσα σε γυάλινο βάζο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος της κουζίνας σας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΤι είναι το απεριτίφ;
Επόμενο άρθροΣύσφιξη και Απολέπιση

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !