Τηγανόψωμο της γιαγιάς Μαρίας

Τα μυστικά των Chef

Μια πανεύκολη τυρόπιτα …

Το τηγανόψωμο είναι μια πανεύκολη και νόστιμη συνταγή που οι ρίζες της οδηγούν στην αρχαία Ελλάδα. Διαχρονικά πρωταγωνιστούσε στα τραπεζώματα, ο νεοπλουτισμός τα εξαφάνισε και επανήλθαν στις μέρες μας πανηγυρικά.

Σε ένα από τα πιο πρόσφατα ταξίδια μου, στο αγαπημένο μου Διχώρι, των Βαρδουσίων η γιαγιά της Μαρίνας  μου ετοίμασε  δύο πανεύκολες εκδοχές τηγανόψωμου έτσι για τον καφέ… και την παρέα. Το ένα ήταν παραγεμιστό με τυράκια και το άλλο σκέτο που το περιέλουσε με μέλι και καρύδια.

Το αλεύρι της Ρούμελης είναι εκλεκτό, καθόλου τυχαίο που οι ρουμελιώτικές πίτες είναι ξακουστές. Έτσι με λίγο νερό, ζάχαρη, αλάτι, μαγιά, ελαιόλαδο, τα ταπεινά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι φτιάχνεις το τηγανόψωμο.  Ένα γλυκό ή μια τυρόπιτα της κουζίνας povera, όπως την ονοματίζουν οι ιταλοί ή αλλιώς η κουζίνα των φτωχών.

Το τηγανόψωμο μπορούμε να το παραγεμίσουμε με τυρί φέτα, λίγο γιαούρτι και πιπέρι ή ακόμα και με τυρί γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή οψιμοτύρι, το αυθεντικό ρουμελιώτικο κρεμώδες τυρί.

Θυμάμαι τη γιαγιάκα Μαρία, που μας τα σερβίρισε με τόσο αγάπη στην πλατεία μπροστά στο «Μαγαζί του Χωριού» της Μαρίνας,  με την υπέροχη θέα.

Διχώρι, ανέγγιχτη ομορφιά

Τηγανόψωμο γεμιστό με τυρί

Από τη Μαρία Γιαννακοπούλου «Το μαγαζί του Χωριού» Διχώρι,  Δωρίδας

Υλικά

500 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κούπα νερό

1 πρέζα ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

200 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ, σπασμένη με το πιρούνι

1 κ.σ. γιαούρτι ή οψιμοτύρι

Ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή μοσχοκάρυδο

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το τηγάνισμα

Ηλιέλαιο

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με το χέρι ελαφρά και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα.

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Αρχίζουμε και ζυμώνουμε προσθέτοντας και το ελαιόλαδο.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια που τα ανοίγουμε με το χέρι για να πάρουν σχήμα και να τηγανίζονται πιο εύκολα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα, το γιαούρτι, τον δυόσμο ή το μοσχοκάρυδο και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.

Μόλις ανοίξουμε με το χέρι μας τα μπαλάκια της ζύμης, για να πάρουν σχήμα προσθέτουμε και μια κουταλιά ή λίγο περισσότερο από τη γέμιση και «κλείνουμε» τη ζύμη.

Τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί αραδιάζουμε τα τηγανόψωμα για να φύγει το πολύ λάδι και σερβίρουμε.

Διακοσμούμε με μια φουντίτσα βασιλικό ή δυόσμο…

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !