Ψωμί Χωριάτικο

Τα μυστικά των Chef

Ρουμελιώτικο αυθεντικό

Το να κάνουμε το δικό μας ψωμί τελικά, είναι εύκολο και δημιουργικό με υλικά που εμείς έχουμε επιλέξει. Το ψωμί που δοκιμάσαμε είχε γεύση ρουστίκ, μεστή και κυρίως αυθεντική. Στα Βαρδούσια η Ασημίνα είναι ξακουστή μαγείρισσα και έχει χειμώνα καλοκαίρι ανοικτό το Καφενείο του Χωριού, για να ξαποστάζουν οι περαστικοί και να βρίσκουν καταφύγιο οι ντόπιοι.Το ψωμί της, οι πίτες της, τα ψητά της είναι ονομαστά σε όλη την περιοχή.

Το Διακόπι, είναι ένα χωριό πετροκτισμένο, πνιγμένο στις ορτανσίες και λουλούδια κάθε λογής, με τα ποταμάκια του, τις πηγές του με γάργαρο νερό και θέα απίθανη σε όλη την λίμνη του Μόρνου. Είναι ένα από τα πέντε γνωστά χωριά των Βαρδουσίων ξακουστό για τα βοτάνια του, το μέλι και το τυρί του.

Διακόπι Βαρδουσίων, μια ομορφιά στην καρδιά της Ρούμελης

Η Ασημίνα με περίμενε και είχε φτιάξει μια απίθανη αυγόπιτα, ψωμί από το ξυλόφουρνο, αρνάκι στιφάδο και ένα γιαούρτι αληθινό με μαυροκέρασα γλυκό όλα από τα χεράκια της.

Ψωμί Χωριάτικο Ρουμελιώτικο
Από την Ασημίνα Κοντογεώργου, Καφενείο του Χωριού, Διακόπι Δωρίδας
Υλικά για ένα καρβέλι

2 κιλά αλεύρι μαλακό Νο2 κοσκινισμένο

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 κ.γ. γλυκού αλάτι

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο εκλεκτό

Νερό από την πηγή «όσο πάρει» ή εμφιαλωμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.

Σε μεγάλη μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και την μαγιά και ζυμώνουμε δυνατά, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.

Όσο πιο μαλακή είναι η ζύμη τόσο πιο αφράτο γίνεται το ψωμί.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» σκεπασμένη σε ζεστό μέρος της κουζίνας. Ανάλογα με την εποχή και τον καιρό θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα για να φουσκώσει το καλοκαίρι και 3 ώρες τουλάχιστον τον χειμώνα.

Αφού φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε και τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί.

Την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει 30 λεπτά μέχρι 1 ώρα και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Τρυπάμε λίγο την επιφάνεια με ένα πιρούνι ή μια οδοντογλυφίδα.

Αν θέλουμε κάνουμε και διάφορά σχήματα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα.

Βγάζουμε το καρβέλι και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.

Μετά από 1 ώρα, αν μπορέσουμε και συγκρατηθούμε, το κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !