Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Tα κόλλυβα είναι μια υπερτροφή, αφού συνδυάζουν σιτάρι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, ρόδι αλλά και ζάχαρη που είναι το μόνο αρνητικό της περίπτωσης, όπως και οι αναμνήσεις από το μνημόσυνο κάποιου αγαπημένου προσώπου μας.
Το σιτάρι πλημμυρίζει από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος και βέβαια οι υδατάνθρακες που περιέχουν μας χαρίζουν ενέργεια.
Οι διατροφολόγοι σε μελέτες που έχουν γίνει μας ενημερώνουν ότι τα κόλλυβα είναι εξαιρετικά θρεπτικά και πλούσια σε συστατικά που ωφελούν πραγματικά τον οργανισμό του ανθρώπου.
Το κολλυβόζουμο ή σταρόζουμο, το νερό που έχουμε βράσει το σιτάρι για τα κόλλυβα συνήθως πετιέται παρόλο που έχει γεύση και αρκετά θρεπτικά στοιχεία.
Όμως αν σκεφτούμε καλύτερα με τη λογικά «τίποτα δεν πάει χαμένο» μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με πολλούς τρόπους.
Όμως πως θα αξιοποιήσουμε το κολλυβόζουμο;
Σαν ρόφημα ζεστό ή κρύο
Δεν θα ξεχάσω την εμπειρία που είχα στην Τήνο, που την Μεγάλη Παρασκευή δοκίμασα ζεστό κολλυβόζουμο με μέλι, κανέλα και αμύγδαλα ψιλοκομμένα που είναι επικό.
Άλλοι από την παρέα το δοκίμασαν κρύο με χυμό και ξύσμα λεμονιού και βρέχουν το χείλος του ποτηριού και επάνω «κολλούν» καστανή ζάχαρη.
Δένουν σάλτσες αλλά και σούπες αντί κορν φλάουρ
Το άμυλο και αυτή η ελαφριά γεύση σιταριού δίνουν σώμα και έτσι δένει αντί να χρησιμοποιήσουμε κορν φλάουρ οι σούπες, οι σάλτσες και το αυγολέμονο.
Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση σε κρέμες σιμιγδαλιού όπως το γαλακτομπούρεκο, το κέικ βρώμης αλλά και τα μπισκότα.
Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Στο ψωμί ή στις πίτες ή στις τηγανίτες
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κολλυβόζουμο αντί για νερό γιατί χαρίζει γεύση και υφή μοναδική.
Χρησιμοποιούμε το κολλυβόζουμο αντί για νερό σε ψωμί, πίτες ή τηγανίτες, για πιο γεμάτη υφή.
Μια άλλη χρήση του εκτός μαγειρικής είναι σαν ήπιο λίπασμα στον κήπο.
Ποτίστε τα φυτά σας με αυτό αφού περιέχει μεταλλικά στοιχεία που λειτουργούν σαν λίπασμα.