Τρίωρο escape στην καρδιά της Αθήνας. Απογευματινός περίπατος στον Λόφο Φιλοπάππου

Tips

Mια απόδραση μοναδική στην καρδιά της Αθήνας, στον Λόφο Φιλοπάππου ή αλλιώς στον λόφο των Μουσών, εδώ που το χθες συναντά το σήμερα σε ένα τόπο που είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και έχουμε την ευλογία εμείς οι Αθηναίοι να τον απολαμβάνουμε… Άλλωστε στην περιοχή τα ίχνη του αρχαίου πολιτισμού μας βρίσκονται διάσπαρτα παντού. Αν θέλετε μπορείτε να τον περπατήσετε ή να κάνετε ποδηλατάδα.

Για απολαύσετε τον περίπατο θα χρειαστείτε παπούτσια πεζοπορίας, φωτογραφική μηχανή, νερό, σάντουιτς και γιατί όχι κρασί για να υποδεχθείτε το ηλιοβασίλεμα με ένα παιχνίδισμα όλων των αισθήσεων … Μαγευτικά τοπία που σας προκαλούν να τα φωτογραφίσετε. Φυσική ομορφιά ανεπιτήδευτη… ατενίζοντας την Ακρόπολη.

Λόφος Φιλοπάππου – Φυλακή του Σωκράτη

Ο Λόφος Φιλοπάππου ή  Λόφος των Μουσών βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη. Είναι ένα φυσικό καταφύγιο στην καρδιά της Αθήνας πλούσιο σε αρχαιολογικά ευρήματα. Ο λόφος φιλοξενεί το σημαντικότερο έργο αρχιτεκτονικής τοπίου στη σύγχρονη Αθήνα, το «Πρόγραμμα Ακρόπολης – Φιλοπάππου» του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, το οποίο έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Λιθόστρωτες διαδρομές, πεζόδρομοι, χωμάτινα μονοπάτια, χώροι ανάπαυλας, spot θέασης, εξαιρετική σηματοδότηση και χώρους πρασίνους με ενδημικά και ελληνικά φυτά και πολλά δένδρα, πεύκα, αγριελιές, ελιές, κυπαρίσσια που συνθέτουν ένα τοπίο παραμυθένιο.

Η φυλακή του Σωκράτη

Περνάμε από το αλσύλιο και στο δεύτερο διάδρομο δεξιά συναντάμε τη φυλακή του Σωκράτη, το σπήλαιο όπου ο θρύλος θέλει, ο φιλόσοφος να πίνει εδώ το κυάνιο.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης

Μια στάση για προσκύνημα και για ένα κεράκι στο εκκλησάκι του Άγιου Δημήτριου Λουμπαρδιάρη. Δέκα μαρμάρινα σκαλιά, οι καμπάνες, μια πλακόστρωτη πλατεία και περνάμε στο εκκλησάκι του 9ου αιώνα, μια θολωτή μονόκλιτη βασιλική με τοίχους καμωμένους με κομμάτια αρχαϊκά… μέχρι υδρίες διακρίνουμε.

Το 1955 έγινε αναστήλωση και συντήρηση του ναού από τον περίφημο αρχιτέκτονα Πικιώνη, που αφαίρεσε τα εσωτερικά και εξωτερικά επιχρίσματα και διαμόρφωσε το γύρω περιβάλλον. Στο τέμπλο αποκαλύφθηκε βυζαντινό κοντάκιο και στο ιερό με την μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 1735, βανδαλισμένες μάλλον επί τουρκοκρατίας. Η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε αρχαίο κιονίσκο ενώ δύο ακόμα υπάρχουν έξω από τον ναό.

Ο Δ. Καμπούρογλου  διέσωσε χειρόγραφο που εξιστορεί γεγονός που συνέβη κατά την αγρυπνία της εορτής του Αγ.Δημητρίου, στις 25 Οκτωβρίου 1658. Τότε ο χριστιανομάχος αγάς των Αθηνών Γιουσούφ σχεδίασε από τα Προπύλαια, όπου και η κατοικία του, να ανατινάξει με λουμπάρδα, δηλαδή μεγάλο πυροβόλο, την εκκλησία, μαζί με όλο το εκκλησίασμα.

Ελάχιστα λεπτά όμως πριν από το εγχείρημα, έπιασε ξαφνική καταιγίδα και ένας κεραυνός έπεσε στην πυριτιδαποθήκη και στο πυροβολείο των Προπυλαίων και ανατινάχθηκαν, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο ο αγάς, η οικογένεια του και οι πυροβολητές. Έτσι η εκκλησία ονομάστηκε Λουμπαρδιάρης, πυροβολητής. Εφημέριοι του ναού υπήρξαν ο νεομάρτυρας Ραφαήλ, ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως και ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς.

Η θέα από την υψηλή βεράντα της Ακρόπολης

 Μνημείο Φιλοπάππου

Συνεχίζουμε τον περίπατό μας στον λόφο μέχρι τον τελικό μας προορισμό, το Μνημείο του Φιλοπάππου. 150 μέτρα πριν φθάσουμε στον τελικό μας προορισμό καθόμαστε στο ξέφωτο την λεγόμενη «βεράντα της Ακρόπολης» με τα μαρμάρινα ημικύκλια παγκάκια και μπροστά μας gros plan ο Παρθενώνας, η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός.  Ολόγυρα αγριελιές, δάφνες, δενδρολίβανα, φασκόμηλο, μέντες, μαργαρίτες, χαμομήλια. Ενδημικά φυτά που διαχρονικά μπόρεσαν να διασωθούν προστατευμένα σε αρχαιολογικούς χώρους και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Εδώ θα έρθετε face to face με αγριμάκια. Πουλιά, αγριοκούνελα και χελώνες που καταβροχθίζουν τα φρέσκα χορταράκια.

Συνεχίζουμε το πλακόστρωτο μονοπάτι και απολαμβάνοντας μοναδικά τοπία για το φωτογραφικό μας φακό επιλέγουμε το κάδρο, Παρθενώνα ανάμεσα σε ελιές ή Λυκαβηττός ή συνδυασμός… η επιλογή δική σας. Ανηφορίζουμε από το πλακόστρωτο με προσοχή, γιατί σε κάποια σημεία γλιστρά και φθάνουμε στον τελικό μας προορισμό στιγμιότυπα φωτός μέχρι το δειλινό. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το γιγάντιο ταφικό μνημείο του Φιλοπάππου, ύψους 12 μέτρων, από πεντελικό μάρμαρο.

Το όνομά του το πήρε από τον Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο, που επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν τον 2ο μ.Χ. αιώνα, Ύπατος της Αθήνας και εγγονός του βασιλιά της Συρίας. Αγαπούσε πολύ την πόλη και τους αθηναίους και είναι ένας από τους λίγους που τάφηκαν μέσα από τα τείχη της πόλης – στην κορυφή του λόφου, εδώ που σήμερα βρίσκεται το μνημείο του. Τα αγάλματα στην πρόσοψή του απεικονίζουν τον ίδιο, τον πατέρα του και τον γιό του.
Η παράδοση θέλει εδώ να βρίσκεται ο τάφος του Κίμωνα και του Θουκυδίδη, όμως οι αρχαιολόγοι κατέρριψαν αυτή την θεώρηση.

Θέα της Αθήνας πανοραμική 360ο

Καθόμαστε στους βράχους, δίπλα στο μνημείο και μπροστά μας ξετυλίγεται μια συναρπαστική πανοραμική θέα της πόλης, που μοιάζει ζωγραφιά.. Αρχίζουμε να παίζουμε το παιχνίδι αναγνωρίζοντας κτήρια και τόπους της Αθήνας και μετράμε τα νησάκια του Σαρωνικού. Στιγμιότυπα φωτός μοναδικά και ηλιοβασίλεμα μαγευτικό.

Δυό γεράκια παιχνιδίζουν και πέντε γλάροι στριφογυρίζουν… μάλλον θα χάθηκαν σκέφτηκα… αστείο για αυτά ένα πέταγμα είναι η Πάρνηθα και ο Σαρωνικός … Προνοήστε να πάρε μαζί σας ένα μπουκάλι κρασί ή καφέ θα το θυμάστε… Θα χαρεί η ψυχή σας..

Για γλυκιά επίγευση

Επιστρέφουμε αναζωογονημένοι και θέλοντας να κλείσουμε την ημέρα γλυκά και όμορφα κατευθυνόμαστε στο coffee restaurant Διόνυσος Zonars και έχοντας μοναδική θέα της Ακρόπολης απολαμβάνουμε το ποτό μας και το θεϊκό soufflé σοκολάτας Valrhona.

Μοναδική εμπειρία στην καρδιά της Αθήνας…

Χρηστικές Πληροφορίες

Πως πηγαίνουμε: Mε αυτοκίνητο parking στον Διόνυσο, Μετρό, Λεωφορείο μέχρι την αρχή του άλσους και μετά περίπατος μέχρι το μνημείο

Η καλύτερη ώρα το απόγευμα μέχρι το ηλιοβασίλεμα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !