Τρώμε από ανία… ποτέ πια

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το πρωινό μετά τον καφέ και το γλυκάκι ίσως αποζητάμε μια αλμυρή λιχουδιά ή το αντίθετο. Το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο μας λείπει ένα γλυκάκι και το απόγευμα όταν είμαστε στο σπίτι και «βαριόμαστε που ζούμε» ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του ψυγείου ψάχνοντας κάτι να φάμε…  και κάπως έτσι αρχίζει το τσιμπολόγημα και η ζυγαριά αρχίζει να ανεβαίνει…

Οι διατροφολόγοι και οι ενδοκρινολόγοι διαχωρίζουν το αίσθημα της πείνας σε πραγματικό και «ψευδές» που προέρχεται από ψυχολογικούς λόγους.

Το αίσθημα της πείνας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και γεννιέται από ψυχολογικούς λόγους, εμφανίζεται κυρίως όταν νιώθουμε ένα κενό στη ζωή μας, η ανία μας κυριεύει και ψάχνουμε να γεμίσουμε το χρόνο μας … τρώγοντας ή ψαχουλεύοντας λιχουδιές. Η λύση αυτή δεν είναι συνειδητή. Απλά επιζητούμε κάτι για να γεμίσουμε το ψυχολογικό κενό.

Με δύο λόγια τρώμε από ανία…

Διατροφικά ατοπήματα που προτιμάμε

Τα φαγητά που επιλέγονται τότε έχουν «συναισθηματική» λειτουργία. Επιλέγουμε γλυκάκια, μπισκότα, σοκολάτες και διάφορα snack. Έτσι ενεργοποιείται ένα σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και «ανεβαίνει» η διάθεσή μας. Νοιώθουμε πρόσκαιρα πλήρεις.

Αυτό προέρχεται από την αύξηση ντοπαμίνης, που προκαλείται από την ζάχαρη που προάγει την καλή διάθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι η ντοπαμίνη είναι γνωστή και σαν ορμόνη της ευχαρίστησης.

Σπάνια όταν νιώθουμε αυτό το κενό και ψαχουλεύουμε στο ψυγείο θα ανοίξουμε το συρτάρι των λαχανικών … μάλλον μας αφήνουν αδιάφορους και δεν κεντρίζουν την υποσυνείδητη αντίληψή μας…

 Πως θα καταπολεμήσουμε την πλήξη … για να μην καταφεύγουμε στο τσιμπολόγημα;

Για να μπορέσουμε να κόψουμε την οδυνηρή συνήθεια να τρώμε για να ξεπεράσουμε το ψυχολογικό μας κενό, πρέπει να βρούμε τρόπους απασχόλησης, που να συγκεντρώνουν την προσοχή μας.  Εάν αυτό το τσιμπολόγημα γίνει συνήθεια τότε θα καταλήξει σε διατροφική διαταραχή, που είναι προθάλαμος της κατάθλιψης. Ο λόγος είναι ότι θα παίρνουμε βάρος και δεν θα μας αρέσει ο εαυτός μας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν αξίζει στον εαυτό μας αυτή η τιμωρία.

Μια εύκολη λύση είναι κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου μας να επιλέγουμε εμφιαλωμένο νερό ή καρότα ή αγγούρι, κάποιο λαχανικό για να αποφύγουμε τα γλυκά. Καλό είναι στο σπίτι να μην υπάρχουν καθόλου γλυκά παρά μόνον μαύρη σοκολάτα.

Όταν μας πιάνει ανία αντί φαγητού ας τηλεφωνήσουμε σε κάποιο φίλο, ας ρίξουμε μια ματιά στο fb ή ας βγούμε για μια σύντομη βόλτα κάτι πιο διαδραστικό από την τηλεόραση που βλέπουμε παθητικά.

Η γιόγκα και ο διαλογισμός γενικά βοηθά πολύ, όπως και η συμβουλή του ειδικού ώστε να απελευθερωθεί το μυαλό σας από το τσιμπολόγημα και το φαγητό γενικότερα.

Προγραμματίστε γεύματα και snack ισορροπημένα ώστε να μην πεινάσετε και αρχίσετε το τσιμπολόγημα.

Έτσι ελέγχεται το βάρος χωρίς την πίεση της πείνας, που δημιουργείται από ψυχολογικούς λόγους.

Αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνη/ος σας τότε η παρακολούθηση από ειδικό επιστήμονα σίγουρα θα σας βοηθήσει.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΠατάτες γιαγνί
Επόμενο άρθροΞιφίας ψητός

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !