Τρώμε από ανία… ποτέ πια

Tips

Το πρωινό μετά τον καφέ και το γλυκάκι ίσως αποζητάμε μια αλμυρή λιχουδιά ή το αντίθετο. Το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο μας λείπει ένα γλυκάκι και το απόγευμα όταν είμαστε στο σπίτι και «βαριόμαστε που ζούμε» ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του ψυγείου ψάχνοντας κάτι να φάμε…  και κάπως έτσι αρχίζει το τσιμπολόγημα και η ζυγαριά αρχίζει να ανεβαίνει…

Οι διατροφολόγοι και οι ενδοκρινολόγοι διαχωρίζουν το αίσθημα της πείνας σε πραγματικό και «ψευδές» που προέρχεται από ψυχολογικούς λόγους.

Το αίσθημα της πείνας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και γεννιέται από ψυχολογικούς λόγους, εμφανίζεται κυρίως όταν νιώθουμε ένα κενό στη ζωή μας, η ανία μας κυριεύει και ψάχνουμε να γεμίσουμε το χρόνο μας … τρώγοντας ή ψαχουλεύοντας λιχουδιές. Η λύση αυτή δεν είναι συνειδητή. Απλά επιζητούμε κάτι για να γεμίσουμε το ψυχολογικό κενό.

Με δύο λόγια τρώμε από ανία…

Διατροφικά ατοπήματα που προτιμάμε

Τα φαγητά που επιλέγονται τότε έχουν «συναισθηματική» λειτουργία. Επιλέγουμε γλυκάκια, μπισκότα, σοκολάτες και διάφορα snack. Έτσι ενεργοποιείται ένα σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και «ανεβαίνει» η διάθεσή μας. Νοιώθουμε πρόσκαιρα πλήρεις.

Αυτό προέρχεται από την αύξηση ντοπαμίνης, που προκαλείται από την ζάχαρη που προάγει την καλή διάθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι η ντοπαμίνη είναι γνωστή και σαν ορμόνη της ευχαρίστησης.

Σπάνια όταν νιώθουμε αυτό το κενό και ψαχουλεύουμε στο ψυγείο θα ανοίξουμε το συρτάρι των λαχανικών … μάλλον μας αφήνουν αδιάφορους και δεν κεντρίζουν την υποσυνείδητη αντίληψή μας…

 Πως θα καταπολεμήσουμε την πλήξη … για να μην καταφεύγουμε στο τσιμπολόγημα;

Για να μπορέσουμε να κόψουμε την οδυνηρή συνήθεια να τρώμε για να ξεπεράσουμε το ψυχολογικό μας κενό, πρέπει να βρούμε τρόπους απασχόλησης, που να συγκεντρώνουν την προσοχή μας.  Εάν αυτό το τσιμπολόγημα γίνει συνήθεια τότε θα καταλήξει σε διατροφική διαταραχή, που είναι προθάλαμος της κατάθλιψης. Ο λόγος είναι ότι θα παίρνουμε βάρος και δεν θα μας αρέσει ο εαυτός μας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν αξίζει στον εαυτό μας αυτή η τιμωρία.

Μια εύκολη λύση είναι κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου μας να επιλέγουμε εμφιαλωμένο νερό ή καρότα ή αγγούρι, κάποιο λαχανικό για να αποφύγουμε τα γλυκά. Καλό είναι στο σπίτι να μην υπάρχουν καθόλου γλυκά παρά μόνον μαύρη σοκολάτα.

Όταν μας πιάνει ανία αντί φαγητού ας τηλεφωνήσουμε σε κάποιο φίλο, ας ρίξουμε μια ματιά στο fb ή ας βγούμε για μια σύντομη βόλτα κάτι πιο διαδραστικό από την τηλεόραση που βλέπουμε παθητικά.

Η γιόγκα και ο διαλογισμός γενικά βοηθά πολύ, όπως και η συμβουλή του ειδικού ώστε να απελευθερωθεί το μυαλό σας από το τσιμπολόγημα και το φαγητό γενικότερα.

Προγραμματίστε γεύματα και snack ισορροπημένα ώστε να μην πεινάσετε και αρχίσετε το τσιμπολόγημα.

Έτσι ελέγχεται το βάρος χωρίς την πίεση της πείνας, που δημιουργείται από ψυχολογικούς λόγους.

Αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνη/ος σας τότε η παρακολούθηση από ειδικό επιστήμονα σίγουρα θα σας βοηθήσει.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΠατάτες γιαγνί
Επόμενο άρθροΞιφίας ψητός

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !