Ξιφίας ψητός

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

O ξιφίας ροδοψημένος στο  grill ή το σχαροτήγανο  ή στα κάρβουνα.  Είναι τόσο νόστιμος, τρυφερός και αρέσει πολύ. Γίνεται εύκολα και γρήγορα και χαρίζει μόνον 170 θερμίδες. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με βραστά ή ψητά λαχανικά, ψητές γλυκοπατάτες ή ρύζι καστανό και άγριο. Αν θέλουμε προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού ή λάιμ και χυμό και αν θέλουμε μια πιο εξωτική πινελιά η καυτή πιπερίτσα ή κόλιανδρο είναι ότι καλύτερο…

Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Εύκολο

Ξιφίας ψητός

Από τον Ηλία Ζευκιλή, private chef

Υλικά

1 κιλό ξιφία σε 4 φέτες, πάχους περίπου 2 ½ εκ.

60 ml. ελαιόλαδο

1 λεμόνι ή lime, το χυμό και το ξύσμα

1 κλαράκι ρίγανη

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Μισή καυτερή πιπερίτσα

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κ.γ. αλάτι

Θυμάρι ή ρίγανη

Μισό σφηνάκι ούζο

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε την μαρινάδα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού ή lime, με το σκόρδο, τη ρίγανη, την πιπεριά, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τη σκούρα γραμμή σαν φλέβα με αίμα, αν έχει ο ξιφίας, για να μην πικρίσει το ψάρι.

Βάζουμε τις φέτες σε πιατέλα και περιλούζουμε με την μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, γυρίζοντας τις φέτες ψαριού και από την άλλη πλευρά.

Παράλληλα ανάβουμε το grill ή ζεσταίνουμε το σχαροτήγανο καλά.

Αν χρησιμοποιήσουμε το grill  βάζουμε και ένα ταψάκι στο φούρνο για το ζωμό.

Ψήνουμε το ψάρι για 3-4 λεπτά από τη μια πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινήσει και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά να ψηθεί για 4 λεπτά ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 2 λεπτά, ραντίζουμε με ούζο και σερβίρουμε σε πιάτο.

Δίπλα βάζουμε ροδοψημένες γλυκοπατάτες και ένα σφηνάκι μαγιονέζα αν θέλουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !