Ξιφίας ψητός

Tips

O ξιφίας ροδοψημένος στο  grill ή το σχαροτήγανο  ή στα κάρβουνα.  Είναι τόσο νόστιμος, τρυφερός και αρέσει πολύ. Γίνεται εύκολα και γρήγορα και χαρίζει μόνον 170 θερμίδες. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με βραστά ή ψητά λαχανικά, ψητές γλυκοπατάτες ή ρύζι καστανό και άγριο. Αν θέλουμε προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού ή λάιμ και χυμό και αν θέλουμε μια πιο εξωτική πινελιά η καυτή πιπερίτσα ή κόλιανδρο είναι ότι καλύτερο…

Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Εύκολο

Ξιφίας ψητός

Από τον Ηλία Ζευκιλή, private chef

Υλικά

1 κιλό ξιφία σε 4 φέτες, πάχους περίπου 2 ½ εκ.

60 ml. ελαιόλαδο

1 λεμόνι ή lime, το χυμό και το ξύσμα

1 κλαράκι ρίγανη

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Μισή καυτερή πιπερίτσα

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κ.γ. αλάτι

Θυμάρι ή ρίγανη

Μισό σφηνάκι ούζο

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε την μαρινάδα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού ή lime, με το σκόρδο, τη ρίγανη, την πιπεριά, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τη σκούρα γραμμή σαν φλέβα με αίμα, αν έχει ο ξιφίας, για να μην πικρίσει το ψάρι.

Βάζουμε τις φέτες σε πιατέλα και περιλούζουμε με την μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, γυρίζοντας τις φέτες ψαριού και από την άλλη πλευρά.

Παράλληλα ανάβουμε το grill ή ζεσταίνουμε το σχαροτήγανο καλά.

Αν χρησιμοποιήσουμε το grill  βάζουμε και ένα ταψάκι στο φούρνο για το ζωμό.

Ψήνουμε το ψάρι για 3-4 λεπτά από τη μια πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινήσει και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά να ψηθεί για 4 λεπτά ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 2 λεπτά, ραντίζουμε με ούζο και σερβίρουμε σε πιάτο.

Δίπλα βάζουμε ροδοψημένες γλυκοπατάτες και ένα σφηνάκι μαγιονέζα αν θέλουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !