Πότε φθίνει η νοητική ταχύτητα του εγκεφάλου;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour, τον Φεβρουάριο, ανατρέπει την πεποίθηση που επικρατούσε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρχίζει να επιβραδύνει την ταχύτητά του από την ηλικία των 20 ετών. Στην πραγματικότητα οι γνωστικές ικανότητες στους ανθρώπους αρχίζουν να μειώνονται από την ηλικία των 60 ετών, περίπου και όχι απόλυτα

Οι ερευνητές για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, ανέλυσαν τα δεδομένα περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων ηλικίας 10 – 80 ετών. Στόχος ήταν να εξετάσουν  τις ηλικιακές διαφορές στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Προκειμένου να αναλύσουν αποτελεσματικά αυτό το μεγάλο σύνολο δεδομένων, εφάρμοσαν μια μέθοδο συμπερασμάτων για αποτελεσματική εκτίμηση παραμέτρων, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα δίκτυα νευρώνων. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η επιβράδυνση του χρόνου επεξεργασίας πληροφοριών στον εγκέφαλο ξεκινά ήδη από την ηλικία των 20 ετών, αλλά αυτή η επιβράδυνση αποδόθηκε σε αύξηση της προσοχής στη λήψη αποφάσεων και σε πιο αργές διαδικασίες μη λήψης αποφάσεων, παρά σε διαφορές στη νοητική ταχύτητα του εγκεφάλου. Μια επιβράδυνση της νοητικής ταχύτητας παρατηρήθηκε μόνο μετά την ηλικία των 60 ετών περίπου και όχι απόλυτα.

Μάλιστα φαίνεται ότι ο χρόνος λήψης αποφάσεων είναι ταχύτερος μεταξύ 10 – 20 ετών και γίνεται σταδιακά μεγαλύτερος στη συνέχεια. Αλλά αν ο εγκέφαλος φαίνεται πιο αργός να ανταποκρίνεται καθώς μεγαλώνουμε, αυτό δεν είναι γνωστική έκπτωση.

Η επιβράδυνση λήψης αποφάσεων δεν είναι απλή διεργασία αλλά  αντιπροσωπεύει το άθροισμα πολλαπλών διεργασιών του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές εξηγείται από το γεγονός, ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους, όσο μεγαλώνουν, δηλαδή προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη και πιθανές παγίδες.

Η πραγματικότητα είναι ότι όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο ώριμοι και σκεφτόμαστε περισσότερο πριν απαντήσουμε σε ερωτήσεις και ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται να πάρουμε σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές αποφάσεις.

Η νοητική ταχύτητα μπορεί να παραμείνει πολύ υψηλή σε ηλικιωμένους που μελετούν πολύ και ασχολούνται με τη γραφή…

Εάν η μελέτη έδειξε ότι η πραγματική παρακμή του εγκεφάλου θα ξεκινούσε μόνο μετά την ηλικία των 60 ετών, αποκαλύπτει το ίδιο ότι η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών μπορεί να είναι μεταβλητή σε οποιαδήποτε ηλικία και παράλληλα εξακολουθεί να είναι πολύ γρήγορη σε ηλικιωμένους.

Η καθηγήτρια Misha von Krause που ήταν επικεφαλής της μελέτης διευκρινίζει ότι : « Ενώ παρατηρήσαμε μια γενική μείωση της νοητικής ταχύτητας που σχετίζεται με την ηλικία, από την ηλικία περίπου των 60 ετών, διαπιστώσαμε επίσης μεγάλη διακύμανση στη νοητική ταχύτητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Δηλαδή, πολλοί ηλικιωμένοι εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν πολύ υψηλά επίπεδα νοητικής ταχύτητας. Το γιατί μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να διατηρούν υψηλή νοητική ταχύτητα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος για μελλοντική έρευνα .Η έρευνά μας αμφισβητεί έτσι τις ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις που αφορούν στη σχέση μεταξύ ηλικίας και νοητικής ταχύτητας».

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΞιφίας ψητός
Επόμενο άρθροΕύκολη γαλατόπιτα με φύλλο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !