Πατάτες γιαγνί

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια γευστική δημιουργία της κουζίνας povera. Eίναι ό,τι καλύτερο για τους vegan και τους vegetarian φίλους αλλά και για περιόδους νηστείας.

Ένα νόστιμο φαγητό που γίνεται εύκολα και μπορούμε να το σερβίρουμε με φιλέτο ρέγγας, τόνο ή πέστροφα. Η κάπαρη και το κρίταμο επίσης δένουν αρμονικά όπως και η φέτα.

Χρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Πολύ εύκολο

Πατάτες γιαγνί

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό πατάτες μέτριες, καθαρισμένες

80 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 ποτήρι κρασί λευκό

2 φύλλα δάφνης

3-4 κόκκους μπαχάρι

2 ντομάτες μέτριες, τριμμένες

1 κ.σ πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι ή ρίγανη

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε στα τέσσερα τις πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε για 5 λεπτά μέσα σε νερό. Τις σουρώνουμε.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε τις πατάτες και τις σοτάρουμε για 3 λεπτά ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε ελαφρά.

Ρίχνουμε ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες και 1 δάκτυλο ακόμα.

Προσθέτουμε το αλάτι, το μπαχάρι, τη δάφνη και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην λιώσουν οι πατάτες. Ο χρόνος εξαρτάται και από το είδος της πατάτας.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 5 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αν θέλουμε επιπλέον πιπέρι και θυμάρι ή ρίγανη.

Συνταγή: από την Φωτεινή Γιαννοπούλου, περίφημη μαγείρισσα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Τραγανά μπαστουνάκια μελιτζάνας με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και σουσάμι

Η μελιτζάνα είναι το δώρο της φύσης για το καλοκαίρι… Έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Την καλύτερη έκδοση της τηγανητής μελιτζάνας με μια...

Καρπάτσιο μοσχάρι

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας. Γίνεται εύκολα και έχει το δικό του φανατικό κοινό. Δεν είναι πιάτο για όλους. Τα μυστικά του είναι τα...

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !