Τρύγος 2021: Η εποχή του τρύγου έφθασε …

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ένας τρύγος δύσκολος, μία χρονιά για γερά νεύρα η φετινή, με την κλιματική κρίση να αφήνει έντονο το αποτύπωμά της, σε όλα τα ελληνικά αμπελοτόπια.

Ο τρύγος έγινε 10 ημέρες νωρίτερα χωρίς όμως αυτό να εξασφαλίζει ανάλογη ποιότητα.

Στα αμπελοτόπια της Πελοπόννησου

«Ο καύσωνας πήρε το μερτικό του από τη φετινή σοδιά, μετά τον παγετό που είχε πάρει το δικό του» μας είπε εύστοχα η Καίτη Παπαϊωάννου, από το Κτήμα Παπαϊωάννου, στη Νεμέα

Ο γνωστός οινοποιός Σπύρος Λαφαζάνης  με δύο οινοποιεία στην Πελοπόννησο εκτιμά ότι:

« Η φετινή χρονιά ήταν σταφυλοχρονιά, στην αρχή φαινόταν παραγωγική και ποιοτική. Τόσα πολλά σταφύλια είχαμε να δούμε χρόνια. Όμως ο παγετός σε πολλές περιοχές και ειδικά για κάποιες ποικιλίες λευκές, όπως η μαλαγουζιά ήταν επιζήμιος και ο καύσωνας που ακολούθησε αφυδάτωσε τα σταφύλια.

Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε στρεσαρισμένα φυτά που ζητούν νερό… και απομυζούν τους χυμούς των σταφυλιών για να επιβιώσουν. Όπου υπάρχει νερό και όπου οι αμπελουργοί είχαν την πρόνοια να ενυδατώσουν τα φυτά, λίγο από τον χειμώνα, λίγο την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού και είχαν αφήσει αρκετό φύλλωμα για να σκιάζει τον καρπό από τον ήλιο, τα σταφύλια τους είναι εξαιρετικά. Τελικά, η κλιματική κρίση είναι εδώ και δυστυχώς αν συνεχιστούν αυτές οι συνθήκες, πρέπει να προσαρμοστούμε με διαφοροποίηση στην καλλιέργεια, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα. Πρέπει οι αμπελουργοί να μάθουν να παρατηρούν  το φυτό και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του. Να κορφολογούν, να αρδεύουν, να αερίζουμε σωστά το αμπέλι, ώστε να «δώσει» ποιοτικό σταφύλι. Χρειάζεται γνώση,  επαγρύπνηση και βέβαια γεωργική εκπαίδευση για τους αμπελουργούς. Δεν επιτρέπεται αμπελουργοί να ποτίζουν ή να θειαφίζουν μεσημέρι μέσα στη ζέστη… και όμως όσο παράδοξο ακούγεται … συμβαίνει.

Η αγάπη μας, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν τα ξερικά αμπέλια, χωρίς σταθερό σύστημα άρδευσης. Τα προσέχαμε σαν κόρη οφθαλμού, γιατί μας έδιναν τον καλύτερο καρπό. Δυστυχώς φέτος άλλαξαν τα πράγματα και πολλά από τα ξερικά αμπέλια απώλεσαν έως το 100% της παραγωγής τους. Ενώ τα αρδευόμενα με γνώση αμπέλια, διατήρησαν το δυναμικό τους.

Μετά το τρύγο ο ρόλος του οινοποιού φέτος είναι πολύ απαιτητικός και δύσκολος, γιατί ο χυμός του σταφυλιού έχει χαμηλή οξύτητα. Για να «γεννηθεί» το καλό κρασί θέλει προσπάθεια και επαγρύπνηση, αφού ο οινοποιός πρέπει να προσέξει πολλούς παράγοντες, να είναι υποψιασμένος και έτοιμος να το αντιμετωπίσει.

Η παραγωγή φέτος θα είναι μικρότερη και η απόδοση του σταφυλιού σε κρασί μπορεί να πέσει και να φθάσει μέχρι 45% σε κάποιες περιπτώσεις. Εμείς όμως είχαμε προβλέψει από την αρχή τα πράγματα και έτσι είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε και ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Περιμένουμε πολύ καλά κρασιά».

Στα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας

Ο τρύγος είναι δύσκολος αλλά σε καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η ωρίμανση των λευκών ποικιλιών είναι πολύ καλή και σε κάποιες περιπτώσεις εξαιρετική και οι ποσότητες λίγο μικρότερες από ότι συνήθως.

Οι περισσότεροι οινοποιοί ελπίζουν ότι η φετινή σοδιά θα δώσει καλά κρασιά….

Ιδιαίτερα για τη Νάουσα και το Αμύνταιο ο χειμώνας ήταν ήπιος και η άνοιξη ζεστή με λίγες βροχές. Ο παγετός του Απριλίου και ο καύσωνας στα τέλη Ιουλίου ταλαιπώρησε πολύ τα φυτά με αποτέλεσμα να στρεσαριστούν και να ξεραθούν τα φύλλα. Έτσι σταμάτησε η φωτοσύνθεση και η σωστή ωρίμανση των σταφυλιών. Τις τελευταίες ημέρες ευτυχώς οι θερμοκρασίες σταθεροποιήθηκαν και μαζί τους και η πορεία ωρίμανσης. Αν δεν υπάρξουν διακυμάνσεις στη θερμοκρασία θα μπορέσουμε να έχουμε εξαιρετικό τρύγο. Έτσι η δύσκολη χρονιά θα έχει ωραίο αποτέλεσμα.  Θα είναι πολύ καλή χρονιά για ένα Ξινόμαυρο με μεγάλη δομή, εξαιρετικά αρώματα και μαλακές τανίνες.

Στα αμπελοτόπια της Σαντορίνης

Ο καύσωνας στα τέλη Ιουνίου που έφθασε τους 40ο C και η απουσία βροχόπτωσης το χειμώνα στρεσάρισαν τα φυτά πολύ.  Η πτώση στην παραγωγή προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 30%. Ανομοιομορφία υπήρχε στον βαθμό ωρίμανσης ακόμα και στο ίδιο τσαμπί…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΨάρι στη λαδόκολλα σε χρόνο dt
Επόμενο άρθροΣιρόπι σύκου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

5 διαφορετικοί τρόποι για να φορέσεις το φούτερ σου

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η ζέστη έχει υποχωρήσει και την θέση της πήρε το αεράκι και...

Ένα όμορφο ντεκολτέ φέτος είναι must

Ένα περιποιημένο ντεκολτέ χαρίζει ιδιαίτερη γοητεία στη γυναίκα. Η τάση της φετινής μόδας το αναδεικνύει, πρέπει λοιπόν να δράσουμε γρήγορα… Τελικά είναι η πιο ευαίσθητη...

Κέικ με γιαούρτι και cranberries

Ένα κέικ που θα λατρέψετε… αφού είναι τόσο νόστιμο και αρωματικό με πορτοκάλι, γιαούρτι αλλά και cranberries, που ανήκουν στις υπερτροφές. Eίναι ό,τι καλύτερο...

Τα μυστικά για να είμαστε ευτυχισμένοι…

Η ευτυχία προϋποθέτει να βλέπουμε τη ζωή μας θετικά. Χρειάζεται αναζήτηση, δύναμη, αισιοδοξία, προσαρμοστικότητα και προσπάθεια. Αν παρατηρήσετε τους ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι και...

Μοσχαράκι με παπαρδέλες

Μια γευστική δημιουργία φθινοπωρινή, πολύ νόστιμη. Το απόλυτο comfort food  ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Τα τριγωνάκια γραβιέρας ή κεφαλογραβιέρας πολύ μας άρεσαν, γιατί δεν...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !