Σιρόπι σύκου

Τα μυστικά των Chef

Τα σύκα είναι στα καλύτερά τους …. Από την αρχαιότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Το δένδρο της συκιάς συνδεόταν με τη λατρεία του θεού Διονύσου και της θεάς Δήμητρας.

Η Κατερίνα Ντιναπόγια

Ζητήσαμε από τη φίλη Κατερίνα Ντιναπόγια, γνωστή για τα περίφημα λικέρ της και σιρόπια, να μας δώσει τη μυστική συνταγή της.

 

Το πολύ νόστιμο σιρόπι σύκου μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν δροσερό αναψυκτικό, αραιωμένο με ανθρακούχο νερό και τρίμμα πάγου. Μπορούμε να το προσθέσουμε στα cocktail μας αλλά και για να γλυκάνουμε το τσάι ή να διανθίσουμε το γιαούρτι, το παγωτό και τις κρέμες.

Σιρόπι σύκου

Από την Κατερίνα Ντιναπόγια, Κρήτη

Υλικά για 1 λίτρο χυμό σύκου, περίπου

1 κιλό σύκα, κομμένα σε κομμάτια

1 λίτρο νερό

Για το σιρόπι

Για κάθε ½ λίτρο χυμό σύκου: 250 γρ ζάχαρη και χυμό μισού λεμονιού.

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα σύκα με το νερό σε χαμηλή φωτιά,  για περίπου 10 λεπτά.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να «τραβήξει» όλη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα το βάζουμε να πάρει μια βράση και πάλι.

Τοποθετούμε ένα λεπτό τουλπάνι σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να τρέξει όλο το υγρό.

Δεν το πιέζουμε για να μην θολώσει το υγρό.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Για κάθε μισό λίτρο χυμό προσθέτουμε 250 γρ ζάχαρη και τον χυμό από μισό  λεμόνι.

Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μια βράση και ξαφρίζουμε.

Εμφιαλώνουμε όσο είναι ακόμα καυτό και όταν κρυώσει διατηρούμε το σιρόπι στο ψυγείο.

Μικρά μυστικά

Για μια πινελιά αρωματική προσθέτουμε φύλλα μέντας ή μελισσόχορτου στον καυτό χυμό σύκου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !