Tυροπιτάκια … αλλιώς

Tips

Τα τυροπιτάκια αρέσουν σε όλους, γίνονται εύκολα και τρώγονται όλες τις ώρες. Διανθίζουν ένα πλούσιο πρωινό ή ακόμα είναι το γευστικό καλωσόρισμα για τους φίλους μας. Η εκδοχή που παρουσιάζουμε με μέλι έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο αφού οι «πλακούντες με τυρί πασπαλισμένοι με μέλι» ήταν το αυτοκρατορικό καλωσόρισμα…

Τυροπιτάκια … αλλιώς  

 Υλικά

1 κιλό τυρί φέτα ΠΟΠ

2 αβγά

400 ml φρέσκο γάλα

2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο

1-2 κ.σ. κίτρινο αλεύρι, κοσκινισμένο

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

100 γρ. μέλι θυμαρίσιο εκλεκτό

Παπαρουνόσπορο

Φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου

 Για τα φύλλα

1 πακέτο φύλλο κρούστας

100 γρ. ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

 Ανοίγουμε τα φύλλα πάνω σε ξύλινη επιφάνεια και με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε λωρίδες περίπου 25Χ15 εκ.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά.

Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και βροχηδόν το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα και τη θρυμματίζουμε με το πιρούνι.

Προσθέτουμε το γάλα, τη φέτα, το πιπέρι και το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Παίρνουμε 2 λωρίδες φύλλου τις περνάμε ελαιόλαδο με το πινέλο και βάζουμε στη μέση και ελαφρά διαγώνια τη γέμιση.

Κλείνουμε τις άκρες του φύλλου δεξιά και αριστερά και τυλίγουμε σαν φλογέρα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση.

Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ή λαδώνουμε το ταψί και αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί και αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε πιατέλα.

Τα περιλούζουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.

Σερβίρουμε και στην άκρη της πιατέλας διακοσμούμε με φυλλαράκια βασιλικού ή δυόσμου.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε μπορούμε να τα τηγανίσουμε με ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Συνταγή: Aπό το περίφημο εστιατόριο Ήδωνας, Δράμα 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !