Βιωσιμότητα: Κομματάκια μικροπλαστικών εντοπίστηκαν ακόμα και στα σύννεφα…

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Όσο και αν ακούγεται παράξενο είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει να μας ανησυχήσει…

Η δική μας συμβολή στη βιωσιμότητα του πλανήτη πρέπει να ξεκινήσει άμεσα αποφεύγοντας με κάθε τρόπο τα πλαστικά… Ξεχνάμε εντελώς τις πλαστικές σακούλες του super market και τα καλαμάκια και κάθε είδους πλαστικές συσκευασίες και νάιλον ακόμα και στα ρούχα μας.

Επιλέγουμε λοιπόν ενσυνείδητα υφασμάτινες σακούλες πολλαπλών χρήσεων, βαμβακερά ρούχα και αποφεύγουμε κάθε πλαστική συσκευασία.

Ευτυχώς μεγάλες διεθνείς εταιρίες όπως αυτές των απορρυπαντικών και των καλλυντικών, κάνουν έρευνες ώστε να αντικαταστήσουν τα πλαστικά, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούν στη συσκευασία τους.

Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού επίσης προβλέπεται να αντικατασταθούν με χάρτινα ή μεταλλικά. Μέχρι τότε όμως μπορούμε να αγοράσουμε ένα φίλτρο και να το τοποθετήσουμε στη βρύση του νερού.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικάνικο περιοδικό «ACS Environmental Science & Technology Letters» της Αμερικανικής Εταιρίας Χημείας εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σε σύννεφα πάνω από βουνά και αυτό το φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει το κλίμα με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αυτά τα θραύσματα πλαστικού που είναι μικρότερα από 5 χιλιοστά, προέρχονται από εκατομμύρια πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Αρχικά η ομάδα ερευνητών πήρε δείγματα από τα σύννεφα που αγγίζουν κορυφές βουνών στην Κίνα, όπου η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι σημαντική.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα πυκνότερα σύννεφα και αυτά που βρίσκονταν σε χαμηλότερο υψόμετρο περιείχαν μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών.

Μάλιστα αποδείχθηκε ότι τα παλαιότερα, πιο τραχιά σωματίδια περιείχαν μόλυβδο, υδράργυρο και οξυγόνο προσκολλημένα στις επιφάνειές τους, σε μεγαλύτερη ποσότητα γεγονός που τείνει να διευκολύνει την μεγαλύτερη ανάπτυξη σύννεφων.

Οι ερευνητές με τη βοήθεια υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων διερεύνησαν τον τρόπο που τα σωματίδια έφθασαν μέχρι την ορεινή περιοχή.

Μετά από ενδελεχή μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κύρια πηγή θραυσμάτων ήταν η ροή του αέρα από την ενδοχώρα, και ειδικά από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές και όχι από τη θάλασσα ή από άλλα κοντινά βουνά.

Η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, που μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί ότι δεν διαφέρει από τα αποτελέσματα που εντοπίστηκαν στην Κίνα.

Ο πλανήτης έχει ήδη χτυπήσει alert… Η ατμόσφαιρα πνίγεται από τα μικροπλαστικά, όπως και οι θάλασσες και τα ποτάμια.

Εμείς πρέπει με κάθε τρόπο να μειώσουμε την υπερκατανάλωση και τη χρήση πλαστικών.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ακόμα και με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μας, μπορούμε να συμβάλουν στην μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον πλανήτη.

Οι ατομικές προσπάθειες είναι πολύ σημαντικές … δεν πρέπει να περιμένουμε πάντα από τους άλλους με τη δικαιολογία μιας συλλογικής προσπάθειας.

Ας ενεργοποιηθούμε πριν είναι αργά…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !