Γίγαντες φουρνιστοί στη γάστρα

Tips

Ένα πιάτο που ξεχειλίζει Ελλάδα. Τα φασόλια γίγαντες ειδικά αυτά των Πρεσπών ΠΟΠ είναι από τις αγαπημένες ελληνικές γεύσεις και οι τρόποι παρασκευής  τους  πολλοί. Οι φουρνιστοί στη γάστρα είναι η πιο νόστιμη εκδοχή τους.

Ένα φαγάκι του χειμώνα που μπορεί να συνδυαστεί με πιπεριές, φιλέτα ρέγγας καπνιστά ή ακόμα και λουκάνικα.

Το Γαναδιό της πέτρας και του Αγίου Παϊσίου

Την καλύτερη εκδοχή τους τη δοκιμάσαμε στα Μαστοροχώρια της Ηπείρου, στο Γαναδιό και τη φωτογραφίσαμε απέναντι από το εργαστήρι του Αγ. Παϊσίου. Εμπειρία μοναδική

Χρόνος Παρασκευής 1 ώρα και 4 λεπτά / 8 ώρες για να φουσκώσουν  / Εύκολο

Γίγαντες κοκκινιστοί στη γάστρα

Από τον Βασίλη Τζιμινάδη chef, Γαναδιό Κόνιτσας

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. γίγαντες φασόλια, βραστερά

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

Για τη σάλτσα

250 γρ. ντοματοχυμό συμπυκνωμένο

1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε φέτες χωρίς σπόρους

1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε φέτες χωρίς σπόρους

3 κρεμμύδια μέτρια ξερά, ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εξαιρετικό

Τσίλι καυτερό ή μπούκοβο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

4-5 κλαράκια μαϊντανό, μόνον τα φύλλα

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε το γίγαντες με νερό και μισή κουταλίτσα σόδα μαγειρικής και τους αφήνουμε όλο το βράδυ.

Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τους γίγαντες σε κατσαρόλα με το χλιαρό ζωμό λαχανικών.

Τους αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά σιγοβράζοντας για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Τους στραγγίζουμε στο σουρωτό.

Σε τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα.

Βάζουμε τους γίγαντες σε πυρέξ ή γάστρα, τους περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, τον μισό ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το καρότο, την κόκκινη και πράσινη πιπεριά, τον μάραθο, το αλάτι, το πιπέρι, το τσίλι ή μπούκοβο και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά, ίσως και περισσότερο αφού δοκιμάσουμε.

Αν χρειαστεί προθέτουμε και λίγο καυτό νερό ή ζωμό λαχανικών.

Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά το φαγητό και σερβίρουμε

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !