Η μοναξιά συμβάλει και στην εμφάνιση διαβήτη τύπου-2

Tips

Η μοναξιά είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ανθρώπου, υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες. Η μοναξιά παύει να υπάρχει μόνον αν τα καταφέρεις να συναντηθείς εσύ και ο εαυτός, θεωρούν κάποιοι άλλοι. Η αλήθεια είναι ότι μόνον οι δυνατοί τα βρίσκουν με την μοναξιά τους, οι υπόλοιποι κοιτούν να την γεμίσουν με ότι πιο φθηνό βρεθεί το διάβα τους.

Δεν πρέπει όμως να μπερδεύουμε τη μοναχικότητα που επιλέγουμε οι ίδιοι από τη μοναξιά. Η μοναξιά δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και κάποιες φορές δημιουργεί άγχος για το αύριο…

Ο Γιάννης Ρίτσος περιγράφει τη μοναξιά με τον καλύτερο τρόπο κατά τη γνώμη μου. «Θα σου πω ποια μοναξιά με τρομάζει περισσότερο, εκείνη που την νιώθεις μέσα στο πλήθος. Γιατί κανείς δεν ακούει τα λόγια σου, δεν μετράει τους παλμούς της καρδιάς σου, δεν απλώνει το χέρι να πιάσει το δικό του, απλά βαδίζει δίπλα σου και πολλές φορές σε σπρώχνει για να περάσει»

Εκτός όμως από την επιβάρυνση στην ψυχολογία των ανθρώπων που βιώνουν τη μοναξιά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα φαίνεται ότι η μοναξιά έχει σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας, στο Μπέργκεν, συμπεραίνει ότι τα αισθήματα μοναξιάς συνδέονται σχεδόν με διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη  τύπου 2. Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει το ψυχικό στρες με τον διαβήτη. Η μοναξιά, που δημιουργεί χρόνιο στρες, αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι βίωναν για μεγάλο διάστημα μοναξιά, είχαν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν ένιωθαν καθόλου μοναξιά.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μοναξιά πρέπει πλέον να συμπεριληφθεί στις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

Επίσης ανέφεραν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν τη μοναξιά με τον διαβήτη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), περιλαμβάνει και αναλύει στοιχεία 24.024 ατόμων.

Τα δεδομένα της έρευνας αφορούσαν τόσο τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, όσο και το επίπεδο της ψυχολογικής επίπτωσης της μοναξιάς για κάθε άτομο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης από το 1995-2019 ψυχολογική επιβάρυνση από τη μοναξιά είχαν αναφέρει το 13% των συμμετεχόντων.

Από αυτούς στο πέρασμα των χρόνων 5% διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2, η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη και το ποσοστό ανερχόταν στο 59%.

Η μοναξιά αποδεικνύεται ένας ύπουλος εχθρός που απομακρύνει τον άνθρωπο από την ευτυχία. Πρέπει λοιπόν μόλις το συνειδητοποιήσουμε να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να την αποκρίνουμε από το οπτικό μας πεδίο… Επιβαρύνει και την υγεία μας…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !