Ιμάμ μπαϊλντί με τυρί σφέλα ή φέτα ΠΟΠ

Tips

Μια πολύ νόστιμη γεύση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.  Το σίγουρο είναι ότι θα αρέσει σε όλους οπότε αξίζει ο κόπος.

Εμείς τις απολαύσαμε το απίθανο ιμάμ μπαϊλντί λίγο πιο κάτω από το κάστρο της Ιθώμης ατενίζοντας την αρχαία Μεσσήνη… όνειρο

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 40 λεπτά / Μέτριας δυσκολίας

Ιμάμ μπαϊλντί με τυρί σφέλα ή φέτα ΠΟΠ

Από το εστιατόριο Ιθώμη, Μεσσήνη

Υλικά 4-5 άτομα

10 μέτριες μελιτζάνες ή φλάσκες

6 μέτρια κρεμμύδια, κόβουμε σε λεπτές φέτες

4  σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες

200 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. ζάχαρη ή πετιμέζι

1/2 ματσάκι  μαϊντανό

Χυμό από 1 λεμόνι

200 γρ. τυρί σφέλα ή φέτα σκληρή

10 ντοματάκια τσέρι, κομμένα στη μέση

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

Κόβουμε με το μαχαίρι στη μέση τις μελιτζάνες αν είναι φλάσκες. Αν είναι αργείτικες τότε κόβουμε 1 μικρή φέτα και την κόβουμε στη μέση.

Σε λεκάνη με νερό προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι και βυθίζουμε τις μελιτζάνες για 30 λεπτά για να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να ξεπικρίσουν.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρι, τις σκουπίζουμε και τις αραδιάζουμε στο ταψί και τις βάζουμε τη μια κοντά στην άλλη.

Τις γεμίζουμε με κουτάλι της σούπας.

Αν μείνει γέμιση την ρίχνουμε ανάμεσά τους στο ταψί.

Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό.

Στις επιφάνεια βάζουμε το τυρί σπασμένο με ένα πιρούνι.

Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί καλά γύρω γύρω να κλείσει ή αν ψήνουμε στη γάστρα βάζουμε το καπάκι.

Ψήνουμε στους 200οC για 45-60 λεπτά σκεπασμένες τις μελιτζάνες.

Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί βάζουμε τα ντοματάκια και πασπαλίζουμε με μαϊντανό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν οι μελιτζάνες.

12 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βάζουμε στην επιφάνεια τυρί σφέλα ή φέτα σπασμένη με ένα πιρούνι.

Βγάζουμε από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !