«Υγιεινή διατροφή» μια τάση που αποκαλύπτεται

Tips

Η υγιεινή διατροφή είναι η τάση της εποχής. Όλοι ασχολούνται με αυτή την έννοια, τα social media, τα ΜΜΕ, τα βιβλία μέχρι διεθνή συνέδρια διοργανώνονται και η μια έρευνα διαδέχεται την άλλη από όλα τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Εστιατόρια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και βασίζουν τη φιλοσοφία της κουζίνας τους στο concept υγιεινή διατροφή.

Όμως τί σημαίνει «υγιεινή διατροφή»;

Η έννοια του όρου, μας οδηγεί στην επιλογή μιας υγιεινής διατροφής. Επομένως, η υγιεινή τροφή αντιστοιχεί σε μια φυσική και ποιοτική διατροφή, που οι τροφές επιλέγονται αυστηρά για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας.

Η υγιεινή διατροφή σημαίνει να επιλέγουμε τις καλύτερες τροφές για να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών και να παρέχουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας.

Για να μαγειρέψουμε υγιεινά και να επιλέγουμε οπωσδήποτε τροφές που κάνουν καλό στην υγεία σας, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται πιστά.

Ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες;

Μαγειρεύουμε στο σπίτι

Μαγειρεύοντας στο σπίτι έχουν όλο τον έλεγχο των πρώτων υλών αλλά και τον τρόπο Παρασκευής τους. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να τραφούμε με επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς θρεπτική αξία ή φαγητά που πλημμυρίζουν από βελτιωτικά…

Για να μαγειρέψουμε υγιεινά, επιλέγουμε μόνο φρέσκα προϊόντα, ιδανικά βιολογικά, που παρασκευάζουμε όσο πιο απλά γίνεται. Χωρίς μακροσκελείς συνταγές, χωρίς πολύπλοκα και χρονοβόρα μαγειρέματα.

Τα τρόφιμα είναι κατά προτίμηση ωμά ή παρασκευάζονται με ελαφρύ μαγείρεμα στον ατμό ή σε λαδόκολλα στο φούρνο για να διατηρηθούν οι βιταμίνες τους και να ενισχυθεί η φυσική τους κατάσταση.

Για να ετοιμάσουμε υγιεινά γεύματα, επιλέγουμε επίσης τρόφιμα με λίγες θερμίδες και αφήνουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τα πλούσια λιπαρά κρέατα ή τα τυριά στο ψυγείο.

Οι φίλοι του τυριού προτιμούν τσαλαφούτι ή ξινομυζήθρα ή κατίκι Δομοκού με ελαφρά λιπαρά.

O Δημήτρης Σκαρμούτζος στο κτήμα του Δειπνοσοφιστηρίου στη Βραυρώνα

Φρούτα, λαχανικά και όσπρια στο επίκεντρο

Η υγιεινή τροφή είναι μια διατροφή που βασίζεται σε λαχανικά και φρούτα. Για να είναι φρέσκα πρέπει να είναι εποχικά και τοπικά για να φροντίζουμε και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη να έχουν ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα.

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, αν τρώγονται φρέσκα και στην εποχή τους, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Οι σαλάτες με ωμά λαχανικά είναι δημοφιλείς, τα smoothies και οι χυμοί λαχανικών αυξάνονται, και τα σαλατικά και οι πρασινάδες αλλά και οι φύτρες οσπρίων και σπόρων χαρίζουν μια τόσο υγιεινή πινελιά.

Τα άγρια χόρτα και τα μανιτάρια δοξάζονται με ανθό αλατιού και ελαιόλαδο.

Η φιλοσοφία και η τάση «από το χωράφι στο τραπέζι» καλά κρατεί και βραβευμένα εστιατόρια φροντίζουν να έχουν συνεργαζόμενες φάρμες εποπτεύοντας την παραγωγή μιας άριστης πρώτης ύλης για το εστιατόριό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διακεκριμένος chef Δημήτρης Σκαρμούτζος στο κτήμα της Βραυρώνας καλλιεργεί τα λαχανικά και τις σαλάτες για το εστιατόριο Δέλτα με 2 αστέρια Michelin και ξεχωριστά events του Δειπνοσοφιστηρίου.

Τα όσπρια όπως οι φακές, τα φασόλια, η φάβα, το λούπινο, τα ρεβίθια είναι ότι καλύτερο.

Από ζυμαρικά προτιμάμε αυτά της ολικής άλεσης και από ρύζι το αναποφλοίωτο.

Για λευκές σκόνες όπως ζάχαρη και αλεύρι ούτε λόγος…

Ψάρι και λευκό κρέας

Στην υγιεινή διατροφή προτιμάμε το λευκό κρέας και λιγότερο συχνά το κόκκινο. Δύο φορές την εβδομάδα τρώμε λευκό κρέας και τις υπόλοιπες ημέρες ψάρι, όσπρια και λαχανικά.

Τα ψάρια έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πλούσια σε Ωμέγα-3, αυτά τα πολύτιμα απαραίτητα λιπαρά οξέα που προστατεύουν το καρδιαγγειακό, ορμονικό και φλεγμονώδες σύστημα.

Ιδανικά, επιλέγουμε μικρά ψάρια γιατί είναι αυτά με τη λιγότερη ποσότητα υδραργύρου. Η ρέγγα, το σκουμπρί, οι φρέσκες σαρδέλες, η πέστροφα, το χέλι ή ο γαύρος είναι πρώτα σε προτίμηση.

Άλλα ψάρια λιγότερο λιπαρά, αλλά μικρού μεγέθους, όπως ο βακαλάος, η γόπα, το μπαρμπούνι, η τσιπούρα, η γλώσσα, η πέρκα είναι αποδεκτά, όπως και τα μαλάκια ή  τα μύδια, τα στρείδια κλπ.

Όχι στο βούτυρο … ναι στο ελαιόλαδο

 Σίγουρα το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το ηλιέλαιο είναι προτιμητέα στην κουζίνα μας έναντι του βουτύρου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !