Ζουμερό τσουρέκι με μους φράουλας

Tips

Ένα εντυπωσιακό τσουρέκι, που γράφει … αφού είναι πέραν από τα συνηθισμένα. Γεύση και χρώμα απίθανο και η μους φράουλας δίνει τη δική της πινελιά. Είναι πιο απαιτητικό αλλά αξίζει…

Σας δίνουμε και την μους φράουλας που σε άλλη περίπτωση μπορείτε να την βάλετε σε ποτηράκια και από πάνω φρέσκες φράουλες.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Χρόνος αναμονής 3 ώρες / Μέτριας δυσκολίας

 Ζουμερό τσουρέκι με μους φράουλας

Από την βραβευμένη Μαρίνα Κουτσοπούλου, Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Για τη ζύμη

135 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου

135 γρ. φρέσκο γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

870 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

24 γρ. μαγιά ξηρή

100 γρ. χλιαρό νερό

1 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο

1/2 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη

Για το πασπάλισμα

1 αυγό

Μαυροκούκι

Για το σιρόπι

150 γρ. ζάχαρη

150 γρ. νερό

Για την μους φράουλας

180 γρ. φράουλες, καθαρισμένες από το κοτσάνι

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

220 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η μαγιά και να αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες.

Σε μια κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει και να φθάσει στους 36ο C.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, προσθέτουμε το μείγμα βουτύρου και τη μαγιά ανακατεύοντας ώστε να ενσωματωθούν.

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μείγμα μαχλέπι-μαστίχας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα βουτύρου-αυγών και το χτυπάμε με το γάντζο σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ενσωματώνονται τα υλικά.

Αυξάνουμε λίγο τη ταχύτητα και χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμα μέχρι το μείγμα να μη κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και να έχουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον, για 2-3 ώρες μέχρι να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο

Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη ξαναζυμώνουμε απαλά με τα χέρια μας.

Για να φτιάξετε 2 τσουρέκια κοτσίδες και μετά στρογγυλά, χωρίζετε τη ζύμη σε 6 ίσια μέρη, 3 για κάθε τσουρέκι. Ρολάρουμε το κάθε μέρος πάνω στον πάγκο και δημιουργούμε μακρόστενα κορδόνια. Κάνουμε 6 κορδόνια.

Πλέκουμε ανά 3 κορδόνια και δημιουργούμε 2 πλεξούδες . Ενώνουμε τις άκρες και δημιουργούμε 2 στρογγυλά τσουρέκια.

Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε σε απόσταση τα τσουρέκια, αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και σε χλιαρό φούρνο μέχρι σχεδόν να διπλασιαστούν.

Με το πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια με το αυγό και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 45-50 λεπτά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα μικρή βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 4 λεπτά, ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να διαλυθεί η ζάχαρη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά το σιρόπι και μόλις βγει το τσουρέκι ζεστό από το φούρνο το περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι κουταλιά κουταλιά μέχρι να απορροφηθεί.

Ετοιμάζουμε την μους φράουλας. Βάζουμε τις φράουλες και τη ζάχαρη στο μπλέντερ και τις χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να έχουμε έναν πουρέ φράουλας και τον βάζουμε σε μπολ.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος με το σύρμα για 3-4 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.

Στον κάδο προσθέτουμε το πουρέ της φράουλας και ανακατεύουμε ελαφρά με την μαρίζ μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφο ροζ κρέμα.

Βάζουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να σφίξει.

Την απλώνουμε ολόγυρα από το τσουρέκι και διακοσμούμε με δύο φράουλες ολόκληρες ή σε φέτες.

Σερβίρουμε και κόβουμε σε φέτες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !