Mύθοι και αλήθειες για τα αυγά

Tips

Τα αυγά είναι οι πρωταγωνιστές τώρα την περίοδο του Πάσχα, οπότε είναι ευκαιρία να ασχοληθούμε μαζί τους…

Τα αυγά είναι από βασικό συστατικό της ελληνικής διατροφής, που καταναλώνεται από βρέφη μέχρι ηλικιωμένους. Είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αλλά κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι γύρω από την ύπαρξή τους.

Έτσι η έγκριτη Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ  και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Έρευνας της Διατροφής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιώργο Αρσένο, έρχεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Ποιοι τελικά οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες που ισχύουν;

Οι Mύθοι

Χοληστερίνη

Τα αυγά δεν πρέπει να καταναλώνονται συχνά γιατί αυξάνουν τη χοληστερίνη.

Σαλμονέλα

Η κατανάλωση του αυγού είναι επικίνδυνη για σαλμονέλλωση.

Συντήρηση

Τα αυγά δεν μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου.

Μέγεθος αυγού

Το μέγεθος του αυγού σχετίζεται με τη διατροφική του αξία.

Χρώμα κελύφους

Τα αυγά με καστανό κέλυφος είναι ανώτερα ποιοτικά από τα αυγά με λευκό κέλυφος.

Οι αλήθειες

Χοληστερίνη

Η κατανάλωση μέχρι ένα αυγό την ημέρα είναι ασφαλής για όλες τις υγιείς ηλικιακές ομάδες.

Σαλμονέλα

Με σωστή μεταχείριση εξαλείφεται ο κίνδυνος, όχι όμως ως προς την κατανάλωση ωμού αυγού.

Συντήρηση

Τα αυγά μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και 28 ημέρες.

Μέγεθος αυγού

Το μέγεθος του αυγού καθορίζει την οικονομική και όχι τη διατροφική του αξία.

Χρώμα κελύφους

Εξαρτάται από το γενότυπο της όρνιθας και δεν επηρεάζει τη διατροφική αξία του αυγού.

Νομίζω ότι με την έρευνά της η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απάντησε σε όλα μας τα ερωτήματα…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !