Αρακάς. Μικρές Μπίλιες Ενδυνάμωσης

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Ένας καταπράσινος καρπός της άνοιξης, που αναπτύσσεται  προστατευμένος μέσα σε λοβό. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος, κατεψυγμένος ή σε κονσέρβα. Ταιριάζει με το κρέας, τις πατάτες, τα λαχανικά και σερβίρεται ακόμα και με τη μορφή του πουρέ.

Ζητήσαμε από τον κ. Γιάννη Τσάκνη, Καθηγητή στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, να μας μυήσει στα οφέλη του αρακά, που χαρίζουν ευεξία και ενδυνάμωση.

 Πριν από λίγο καιρό αναφέρατε ότι «μπορούμε να απολαύσουμε την άνοιξη με ευεξία τρώγοντας αρακά»…  Θα θέλαμε να μάθουμε τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας γιατί δεν είναι τόσο γνωστά 

 Ο αρακάς είναι πολύ θρεπτικός και θεωρείται καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών. Είναι ένα κατάλληλο τρόφιμο και για vegan διατροφή, γιατί δίνει σημαντική ενέργεια στον οργανισμό.

Ο βραστός αρακάς παρέχει 80 θερμίδες / ανά 100 γρ.

Ο αρακάς περιέχει βιταμίνες Α, Κ, C, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, καθώς επίσης  μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Επίσης, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά  όπως φλαβονοειδή και φαινολικά Οξέα.

Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι ο αρακάς παρέχει οφέλη σε κάποιες από τις λειτουργίες του οργανισμού, άρα είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας;

 Ναι, διάφορες έρευνες έδειξαν, ότι τα συστατικά που περιέχει, παρέχουν οφέλη στις λειτουργίες του οργανισμού μας όπως:

  • Oι φυτικές ίνες σε συνέργεια με τα αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες που βρίσκονται στον αρακά, ωφελούν την πέψη, δρουν προληπτικά στη δυσκοιλιότητα και τον καρκίνο του στομάχου.
  • Συμβάλλει στην καθυστέρηση της γήρανσης και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
  • Ενδυναμώνει τα οστά, αφού η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
  • Συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).
  • Περιέχει συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση, που συμβάλλουν στην πρόληψη των ρυτίδων, της νόσου του Alzheimer, της αρθρίτιδας και της βρογχίτιδας.
  • Επίσης τα αντιοξειδωτικά σε συνέργεια με τα αντιφλεγμονώδη συστατικά που περιέχει, συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.
  • Μόνον οι ασθενείς με πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας πρέπει να αποφεύγουν τη διατροφή με αρακά.

Τώρα ξέρουμε ότι αυτές οι μικρές πράσινες μπίλιες είναι ένα μικρό θαύμα για την ευζωία και την μακροζωία μας, οπότε πρέπει να τον εντάξουμε στη διατροφή μας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !