9 + 1 τρόποι για να περάσουν όμορφα τα παιδιά σας στο σπίτι

Tips

Τα σχολεία είναι κλειστά πολύ καιρό λόγω των ειδικών συνθηκών coronavirus. Έτσι τα παιδιά είναι περιορισμένα στο σπίτι και γρήγορα βαριούνται. Εμείς λοιπόν σας προτείνουμε κάποιους δημιουργικούς τρόπους να τα απασχολήσετε και ταυτόχρονα να φροντίσετε τον εαυτό σας, χωρίς γκρίνια…

1. Δημιουργική απασχόληση

Οι δημιουργικές δραστηριότητες θα κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την ηλικία και τον χαρακτήρα τους. Η ζωγραφική, οι έξυπνες χειροτεχνίες, η πλαστελίνη, η ζύμη αλατιού, τα χρώματα, τα ψηφιδωτά, το ντεκουπάζ, το origami, τα παζλ ή ακόμα και κέντημα είναι ότι καλύτερο για τα παιδιά. Για να έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον μπορείτε να φωτογραφίσετε τα έργα τους και να οργανώσετε μαζί τους μια δημοπρασία μέσω διαδικτύου στο φιλικό περιβάλλον. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν.

2. Aφήστε τα να πειραματιστούν

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν πειράματα φυσικής, μαθαίνουν παίζοντας δημιουργικά. Αφήστε τα να παίξουν με νερό, αλάτι, χρώματα, ζάχαρη, σιρόπια και ενθαρρύνετε να παρατηρήσουν τι επιπλέει, τι βυθίζεται, τι ανάδραση δημιουργείται. Το παιχνίδι με τα πειράματα, δημιουργεί πολλές εμπειρίες, με υλικά που έχετε στη διάθεσή σας και επιτρέπει στα παιδιά να διασκεδάζουν μαθαίνοντας.

3. Γυμναστείτε μαζί τους

Εννοείται ότι και μέσα στο σπίτι μπορείτε να ασκηθείτε. Εάν έχετε κήπο, αυτοσχεδιάζοντας ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου ή ρακέτες θα επιτρέψει στο παιδί να ασκηθεί. Μέσα στο σπίτι στρώνοντας ένα χαλί στο πάτωμα παρακολουθούμε προγράμματα γυμναστικής και ακολουθούμε ή μαθαίνουμε γιόγκα ή καράτε… για εκτόνωση και άσκηση.

4. Μαγειρέψτε μαζί τους

Τώρα είναι η ώρα να μαγειρέψετε με τα παιδιά σας, που θα χαρούν να παίξουν τους μικρούς μάγειρες. Γλυκό ή αλμυρό, δεν έχει σημασία, αρκεί η συνταγή να είναι απλή και γρήγορη, ώστε να μπορέσουν  να την απολαύσουν  αμέσως. Ένα ακόμα παιχνίδισμα διασκεδαστικό είναι να διακοσμήσετε τα πιάτα δίνοντας αστεία σχήματα ζώων, με χρώμα και φαντασία.

5. Κηπουρική

Ο καιρός είναι κατάλληλος για να φυτέψουμε λουλούδια, λαχανικά ώστε να δημιουργήσουν τα παιδιά τον δικό τους κήπο. Είναι αγχολυτικό, δημιουργικό και χαρίζει ικανοποίηση και χαρά. Είναι μια προσέγγιση των παιδιών στη φύση, ασκούνται και παράλληλα γίνονται πιο υπεύθυνα αφού θα έχουν να φροντίσουν τα δικά τους φυτά. Εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, για την αποφυγή τραυματισμών, διατίθενται σε ειδικά καταστήματα με δυνατότητα παραγγελίας μέσω διαδικτύου.

6. Στέλνοντας  μηνύματα

Στο εξωτερικό και ειδικά στη Γαλλία και ΗΠΑ, ενθαρρύνονται τα παιδιά να σχεδιάσουν πρόσωπα από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον και να τους στέλνουν μηνύματα ενθαρρυντικά, για να τους δώσουν χαρά. Αυτός είναι αυτοσκοπός. Ένας καλός τρόπος για να νοιώσουν τα παιδιά την έννοια της προσφοράς, για τους ανθρώπους που αγαπούν.

7. Ακούγοντας ιστορίες

Τα podcast αφήγησης ιστοριών και παραμυθιών για παιδιά, όλων των ηλικιών διατίθενται δωρεάν. Επιτρέπουν στα παιδιά να απασχολούνται για 5 -20 λεπτά ή και περισσότερο ανάλογα, με τη διάρκεια της ιστορίας και την ηλικία του παιδιού. Ορισμένοι ιστότοποι προτείνουν ακόμη στο παιδί να συνεχίσει να γράφει το δικό του τέλος στην ιστορία και έτσι αναπτύσσεται η φαντασία του και η ικανότητα γραφής.

8. Διαδικτυακά μαθήματα και ξεναγήσεις

Υπάρχουν διαδικτυακές πλατφόρμες μαθημάτων από νηπιαγωγείο έως κολέγιο, που επιτρέπουν στα παιδιά να βελτιώνονται στα μαθηματικά, τις ξένες γλώσσες, την ιστορία, τη γεωγραφία ή την επιστήμη που τους ενδιαφέρει, ενώ διασκεδάζουν και τα περισσότερα είναι δωρεάν, ενώ άλλα έχουν μικρή χρέωση. Πολλά μουσεία, πόλεις και οργανισμοί παρουσιάζουν εικονικές ξεναγήσεις πολύ ενδιαφέρουσες και κάποιες διαδραστικές.

9. Documentaries

Οι εικόνες και οι γνώσεις που προσφέρουν τα documentaries για τα ζώα, τη φύση, τις επιστήμες είναι πολύτιμα αφού χαλαρώνουν απολαμβάνοντας ωραίο περιβάλλον και μαθαίνουν, κάτι που μας απαλάσσει από την ενοχή που τα αφήσαμε μπροστά σε μια οθόνη, είναι πρόκειται για τηλεόραση ή i pad.

10. Αφήστε τα να χαλαρώσουν

Η πλήξη αντιμετωπίζεται αρνητικά αυτές τις μέρες, αλλά αφήνοντας ένα παιδί να βαρεθεί λίγο, του επιτρέπετε να ψάξει τρόπους να απασχοληθεί και έτσι προάγεται η αυτονομία και ανεξαρτησία του. Αφήστε τα παιδιά σας να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν ακούγοντας μουσική.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !