Κέικ σοκολάτας της Σαρακοστής

Tips

Γεύση απίθανη που αρέσει σε όλους. Είναι νηστίσιμο και ιδανικό για τις νηστείες της Σαρακοστής αφού έχει μόνον ηλιέλαιο, κακάο και μαύρη σοκολάτα.

Είναι ιδανικό για το πρωινό ή το απογευματινό μας, για να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το τσάι. Τα παιδιά θα το πάρουν μαζί στο σχολείο γιατί είναι ένα απίθανο snack.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 20 λεπτά / Χρόνος αναμονής 30 λεπτά / Πολύ εύκολο

Κέικ σοκολάτας της Σαρακοστής

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου chef, εστιατόριο Porto, Γαλαξίδι

Υλικά για 1 φόρμα στρογγυλή ή ορθογώνια
200 ml σπορέλαιο ή ηλιέλαιο + λίγο για τη φόρμα

2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

2 φλιτζάνια τσαγιού νερό κρύο εμφιαλωμένο

2 κάψουλες βανιλίνη

2 κ.σ. μηλόξυδο

6 κ.σ. κακάο σε σκόνη εκλεκτό

4 κ.σ. δάκρυα μαύρης σοκολάτας

3 ½ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και λίγο για το αλεύρωμα της φόρμας

1 κ.σ. σόδα μαγειρική

1 κ.γ. αλάτι

Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το νερό, το μηλόξυδο και τις βανιλίνες και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το κακάο, το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τα δάκρυα της μαύρης σοκολάτας, το ροζ πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας ή τη μαρίζ.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα του αλευριού στο περιεχόμενο του κάδου του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα.

Ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους  160°C για 1 ώρα περίπου.

Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο κάνοντας το τεστ με το μαχαίρι, τρυπώντας το κέικ στη μέση, αν βγει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο διαφορετικά το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε τουλάχιστον για 30 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Το αφήνουμε για λίγο στη σχάρα να φύγει η υγρασία, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !