Passulate Pugliesi ή αλλιώς σταφιδοψωμάκια της Απουλίας

Tips

Tα σταφιδοψωμάκια είναι το γιορτινό γλυκάκι της Απουλίας. Οι σταφίδες πιστεύεται ότι φέρνουν ευτυχία και αφθονία συναισθημάτων και υλικών αγαθών. Η Γκροτάλια είναι περίφημη για τα κεραμικά της, που είναι έργα τέχνης αλλά και για τον τρόπο που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

 

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης τα δένδρα και ο στολισμός είναι εκπληκτικός έξω από κάθε σπίτι. Φανταστείτε όσα σπίτια τόσοι δρόμοι στολισμένοι. Υπάρχουν και οι ανάλογες βραβεύσεις όπως επίσης στο μουσείο κεραμικής βραβεύονται οι καλύτερες φάτνες, αριστουργήματα κεραμικής τέχνης. Τα πιάτα επίσης που φωτογραφίσαμε τα passulate είναι χειροποίητα.

H Grottaglie των περίφημων κεραμικών

Χρόνος παρασκευής 35 λεπτά /  Χρόνος για «ξεκουραστεί» η ζύμη 3 ώρες και 30 λεπτά / Εύκολο

 

Passulate Pugliesi ή αλλιώς σταφιδοψωμάκια της Απουλίας

Από τον 150χρονο ξυλόφουρνο του Carlo Galiandro,  Grottaglie, Κ.Ιταλία

Υλικά

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. αλεύρι σκληρού σίτου

1 φακελάκι ξηρή μαγιά μπύρας

100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χλιαρό

1 φλούδα από ένα πορτοκάλι

100 ml λευκό κρασί

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. Κανέλας Κεϋλάνης, γαρίφαλο και λευκό πιπέρι, σε σκόνη

300 γρ. μαύρες σταφίδες

1 κρόκο αυγού

Τρόπος παρασκευής

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με τη φλούδα του πορτοκαλιού για να πάρει άρωμα και πετάμε τη φλούδα.

Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε ανοίγοντας μια λακουβίτσα στη μέση.

Σε ένα ποτήρι με λίγο κρασί ρίχνουμε τη μαγιά και την ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να διαλυθεί.

Ρίχνουμε στη λακουβίτσα το μείγμα της μαγιάς, το κρασί και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά προσθέτοντας και το αλάτι.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο χλιαρό νερό για να μην γίνει η ζύμη σκληρή.

Μόλις έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη τότε την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά, σκεπασμένη με πετσέτα σε ζεστό μέρος.

Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε νερό.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο περίπου μισού εκατοστού και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στη μέση κάθε κομματιού ζύμης και ρολάρουμε ή κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.

Βάζουμε τα σταφιδοψωμάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση το ένα από το άλλο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους, σκεπασμένα με πανί στο φούρνο, για να είναι πιο ζεστά.

Αλείφουμε την επιφάνεια τους με αυγό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά.

Bγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !