Πώς να ανακουφιστείτε από την καούρα και το φούσκωμα του στομάχου;

Tips

Τώρα τις γιορτές τα διατροφικά ατοπήματα είναι πολλά και πολλές φορές καταλήγουμε να χάνουμε τη διάθεσή μας και να υποφέρουμε μετά από ένα εορταστικό γεύμα ή ακόμα χειρότερα δείπνο.

Έτσι αισθανόμαστε δυσπεψία, φούσκωμα ή καούρα και έχουμε την τάση ρεψίματος. Κάποιες φορές έχουμε και πόνο και αυτό συμβαίνει γιατί τα γαστρικά υγρά, που είναι όξινα ανεβαίνουν στον οισοφάγο και τον ερεθίζουν.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προλάβουμε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα και να μην χαλάσουμε το ωραίο κλίμα της εορταστικής ατμόσφαιρας.

  • Πρέπει να αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα με πολλά λιπαρά κυρίως στο δείπνο.
  • Θυμηθείτε ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά δυσκολεύουν την πέψη.
  • Θα πρέπει να μασάμε καλά την τροφή μας και να τρώμε όσο το δυνατόν πιο αργά. Έτσι θα διευκολύνουμε τη λειτουργία της πέψης και θα φάμε μικρότερες ποσότητες γιατί χορταίνουμε πιο γρήγορα.
  • Πάντα θα κανονίζουμε το δείπνο να είναι τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν πάμε για ύπνο. Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο τις γιορτές γιατί συνήθως μετά το δείπνο, καθόμαστε όλοι μαζί για να περάσουμε όμορφα.
  • Αν είστε καπνιστής φροντίστε να μην καπνίζετε μετά το φαγητό, γιατί χαλαρώνει ο σφιγκτήρας του στομάχου και προκαλείται καούρα.
  • Αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά και επιλέγουμε κρασί κόκκινο ή λευκό ή σαμπάνια και αυτό με μέτρο 1-2 ποτηράκια αρκούν.
  • Εννοείται ότι μετά το φαγητό δεν ασκούμαστε γιατί το οξύ του στομάχου, ανεβαίνει στον οισοφάγο και προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα.

Πως καταπολεμάμε τις καούρες φυσικά;

Η μαγειρική σόδα είναι πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση της καούρας και της δυσπεψίας. Όμως η αντιμετώπιση έχει πολύ περιορισμένη χρήση γιατί μπορεί να τροποποιήσει τον μεταβολισμό οξέος-βάσης, σε περίπτωση που χρησιμοποιείται πολύ συχνά.

Αραιώνουμε λοιπόν 1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό, την ανακατεύουμε και την πίνουμε αμέσως.

κουρκουμάς είναι ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση της καούρας και μπορεί να καταναλωθεί σε σκόνη, έγχυμα ή υγρό.

Ένα ζελέ σίγουρα βοηθά γιατί δρα προστατευτικά στο βλεννογόνο στομάχου και οισοφάγου.

Από το φαρμακείο της φύσης σίγουρα βοηθά το βάλσαμο λεμονιού, γιατί περιορίζει την παραγωγή οξέων του στομάχου.

Η ρίζα της γλυκόριζας διευκολύνει το σχηματισμό βλέννας και προστατεύει από τα γαστρικά υγρά.

Το αφέψημα μέντας, χλιαρό και ποτέ καυτό, συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Μαστίχα Χίου, σε σκόνη, δισκίο ή στη μορφή τσίχλας.

Αν τα συμπτώματα συνεχίζονται συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας. Μην παίρνετε φάρμακα ρωτώντας τον φαρμακοποιό ή φίλους που απλά είχαν τα ίδια συμπτώματα.

Υπάρχουν αντιόξινα σκευάσματα που καταπολεμούν τη γαστρική οξύτητα άμεσα και μπορεί να λαμβάνονται περιστασιακά.

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !