Aλάτι Ιμαλαΐων, αλήθειες και υπερβολές…

Tips

Το αλάτι Ιμαλαΐων «κερδίζει» και μόνον στο άκουσμα του ονόματος της οροσειράς, που βρίσκονται οι ψηλότερες κορυφές … Τα Ιμαλάϊα είναι γνωστά και σαν το ψηλότερο μπαλκόνι του κόσμου και είναι συνυφασμένο με τις προσπάθειες τόσων ανθρώπων, που προσπαθούν να το κατακτήσουν…

Βουνά αγέρωχα που κρύβουν στην καρδιά τους μυστικά … ένα από αυτά είναι το ροζ ορυκτό αλάτι τους.

Στους πρόποδες των αγέρωχων βουνών co binay.pdl

Το ροζ χρώμα του αλατιού, οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου που περιέχει και η  εξόρυξή του γίνεται στην περιοχή του Παντζάμπ του Πακιστάν, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.

Μόλις το αλάτι βγει στο φως του ήλιου ξεπλένεται με τα χέρια και περιμένουν να στεγνώσει στον ήλιο… το αέναο παιχνίδι με τις ηλιαχτίδες.

Η αλήθεια είναι ότι το ροζ αλάτι δημιουργήθηκε εδώ και εκατομμύρια χρόνια, όταν εξατμίστηκαν οι πρώτοι ωκεανοί. Πολλοί άνθρωποι το θεωρούν πιο υγιεινό από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι γιατί δεν έχει επιμολυνθεί από τους σύγχρονους ρύπους, που εκβάλλονται στους ωκεανούς.

Στη θεωρία όμως αυτή υπάρχουν υποστηρικτές αλλά και πολέμιοι.

Οι ένθερμοι υποστηρικτές του λένε ότι περιέχει 84 μέταλλα και στοιχεία, που βρίσκονται και στον ανθρώπινο οργανισμό, τα οποία είναι σε κολλοειδή μορφή και απορροφούνται πιο εύκολα. Επιπρόσθετα τονίζουν ότι η κατανάλωσή του έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

Ο πλέον κατάλληλος να μας απαντήσει είναι ο κ. Γιάννης Τσάκνης, Καθηγητής  Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Πόσο ακριβή είναι όλα αυτά που αναφέρονται για το αλάτι των Ιμαλαΐων;

Στηριζόμενος σε μια έρευνα των γιατρών Jane Leonard & Debra Rose Wilson, που δημοσιεύεται στο Μedical Νews Τoday, διαπίστωσα ότι καταρρίπτονται αρκετά επιχειρήματα των υποστηρικτών του συγκεκριμένου αλατιού, όπως ότι:

Περιέχει 84 διαφορετικά ιχνοστοιχεία και λιγότερο χλωριούχο νάτριο (Nacl): η περιεκτικότητά του σε χλωριούχο νάτριο φτάνει μέχρι και 98%, όσο και το επιτραπέζιο αλάτι, οπότε τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που περιέχει όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κλπ. Άλλα ιχνοστοιχεία είναι επωφελή και άλλα βλαβερά για τον οργανισμό, στο σύνολό τους περιορίζονται στο 2%.

Επειδή, όμως καταναλώνουμε ελάχιστες ποσότητες άλατος, είναι πολύ δύσκολο η ποσότητα των ιχνοστοιχείων που προσλαμβάνουμε και είναι απειροελάχιστη, να παράσχει οφέλη στον οργανισμό μας. Μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί κάποια έρευνα που να αποδεικνύει το αντίθετο.

Δεν έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία: αυτό είναι αλήθεια, απλά εκπλένεται και ξηραίνεται στον ήλιο και δεν περιέχει πρόσθετα, οπότε υπερτερεί του επιτραπέζιου άλατος, το οποίο επεξεργάζεται και προστίθενται αδρανείς ουσίες. Όμως, διατίθεται στην αγορά και μη επεξεργασμένο θαλασσινό αλάτι, που μπορούμε να χρησιμοποιούμε.

Σε ό,τι αφορά στην περιεκτικότητα ιωδίου: το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει μικρότερη ποσότητα ιωδίου, συγκριτικά με το επιτραπέζιο, περίπου 3,5 φορές, για την ίδια ποσότητα. Το ιώδιο θεωρείται απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού των κυττάρων και του θυρεοειδούς. Οι ενήλικες πρέπει να προσλαμβάνουν 150 μg/ημέρα, ενώ οι  έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες 220-290 μg.

Μειώνει την κατακράτηση υγρών: επειδή το αλάτι των Ιμαλαΐων περιέχει ιχνοστοιχεία, τα οποία διεγείρουν τις λειτουργίες που ελέγχουν τα επίπεδα υγρών στους ιστούς, θεωρητικά υπερτερεί του επιτραπέζιου.

Για το μαύρο αλάτι των Ιμαλαΐων τί γνωρίζετε;

Eίναι και αυτό ένα ορυκτό αλάτι, γνωστό και ως Kala Namak. Προέρχεται από τις ηφαιστειογενείς περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν, με αυξημένη περιεκτικότητα θείου. Σίγουρα δεν είναι τόσο γνωστό όσο το ροζ αλάτι και λόγω της ιδιαίτερης μυρωδιάς δεν συμβάλει στην ανάδειξη των γεύσεων.

Κύριε καθηγητά γιατί γίνεται τόσος λόγος για τα διαφορετικά αλάτια και για το ποσοστό νατρίου σε αυτά;

Το νάτριο (Na) που περιέχεται σε όλα τα αλάτια είναι βασικό ιχνοστοιχείο και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία διαφόρων λειτουργιών του σώματος, όμως η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να δημιουργήσει διάφορες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως:

  • Βλάβες στα νεφρά, γιατί όταν ο οργανισμός λαμβάνει περισσότερο νάτριο από όσο χρειάζεται, τα νεφρά προσπαθούν να το αποβάλλουν με τα ούρα, αν δεν το επιτύχουν τότε αυτό παραμένει στο υγρό ανάμεσα στα κύτταρα (μεσοκυττάριο υγρό) με συνέπεια να αυξάνεται τόσο ο όγκος νερού, όσο και ο όγκος του αίματος και το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται τα αιμοφόρα αγγεία και η καρδιά.
  • Οστεοπόρωση
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Βλάβες στο συκώτι.
  • Παχυσαρκία, έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση της ποσότητας άλατος, που προσλαμβάνει ο οργανισμός με την παχυσαρκία. Ας μην ξεχνάμε ότι η συνιστώμενη δόση είναι μέχρι 5 gr/ημέρα. Η αύξηση άλατος κατά 1 γραμμάριο (gr) / ημέρα συνδέθηκε με αύξηση κατά 25% του κινδύνου παχυσαρκίας, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !