Αρακάς με καρότα, πατάτες και λεμόνι

Tips

Mια γευστική δημιουργία με αρακά, καρότα και λεμόνι που γίνεται εύκολα και είναι νόστιμη. Ο αρακάς αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όπως φολλικό οξύ βιταμίνη Κ, Α και C. H αντιοξειδωτική του δράση είναι ισχυρή. Επίσης περιέχει αρκετό κάλιο, λίγο νάτριο, φώσφορο. Το μόνον του μειονέκτημα είναι ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης οπότε δεν ενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Το καρότο χαρίζει τα δικά του οφέλη στον οργανισμό μας όπως και το λεμόνι.

Xρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Πολύ εύκολο

Αρακάς με καρότα, πατάτες και λεμόνι

Από τη Βάσω Κατσαρού, γιατρό και περίφημη μαγείρισσα

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό αρακά, φρέσκο ή κατεψυγμένο
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
3-4 καρότα μέτρια, κομμένα σε φέτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα και το πράσινο μέρος
½  ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 ματσάκι άνηθο

Για το σερβίρισμα
Λίγο ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τον αρακά, το καρότο και τα φρέσκα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν τα υλικά.
Από την ώρα που θα πάρει βράση ο αρακάς, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου.
Ανακινούμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει ο αρακάς. Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε με κουτάλα για να μην λιώσει ο αρακάς.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μελώσουν οι πατάτες.
Προς το τέλος του βρασμού πασπαλίζουμε με τον άνηθο ή μάραθο και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια.
Τέλος, προσθέτουμε χυμό από φρέσκο λεμόνι,  περίπου 2 μέτρια ή κατά βούληση.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το φαγητό μας 10 λεπτά.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

Μικρά μυστικά
Δεν χρειάζεται να βάλουμε πολλά υγρά για να μείνει ο αρακάς με πυκνή σάλτσα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !