Αυθεντικά κρητικά χορτοκαλίτσουνα  

Τα μυστικά των Chef

Όλη η αρμονία, η γεύση, τα αρώματα και η ποίηση της κρητικής γης «κλεισμένη» σε ένα τραγανό φύλλο σε σχήμα μισοφέγγαρου. Ύμνος στη γαστρονομία … Η κρητική διατροφή έχει απασχολήσει κορυφαίους επιστήμονες και κατέχει επάξια υψηλή θέση στη διατροφική πυραμίδα.

Η δυτική Κρήτη έχει διαφορετικά καλιτσούνια από αυτά της ανατολικής. Τα καλιτσούνια στην περιοχή των Χανίων «γεμίζονται» συνήθως με άγρια χόρτα, με τοπικά τυράκια ή με κρεμμύδια.

Είναι τόσο νόστιμα που όταν αρχίσεις να τρως είναι αδύνατον να σταματήσεις…

Απόλυτη ομορφιά στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Μηλιάς

Ο Νίκος μας τα φίλεψε και τα απολαύσαμε στη Μηλιά, το περίφημο χωριό φιλοξενείο, όπως το ονομάτισε εμβληματική προσωπικότητα του διεθνούς τουρισμού.

Εμπειρία γαστρονομική που έγραψε ανεξίτηλα…

Χρόνος παρασκευής περίπου 45 λεπτά /  Χρόνος αναμονής 45 λεπτά / Μέτριας δυσκολίας

Αυθεντικά κρητικά χορτοκαλίτσουνα  

Από τον Νίκο Mαθιουδάκη, Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Ρόδο», Χανιά

Υλικά για 50 πιτάκια

 Για τη γέμιση

1 κιλό άγρια  χόρτα, λάπαθα, σέσκουλα, μάραθα, σπανάκι

Μισό ματσάκι  κρεμμυδάκια χλωρά

Μισό  ματσάκι δυόσμο

Μισό ματσάκι  μαϊντανό

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

Μισό  ποτήρι νερού ελαιόλαδο εκλεκτό

70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη ζύμη

Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ένα σφηνάκι ελαιόλαδο

Αλάτι

Νερό χλιαρό

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα με δροσερό νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίζουν στο σουρωτήρι καλά.

Τα κόβουμε σε ψιλά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με λίγο αλάτι.

Τα τρίβουμε ελαφρά. Προσοχή δεν τα ζουλάμε για να μην χάσουν τους χυμούς τους.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο, τον μαϊντανό.

Τρίβουμε τα ξερά κρεμμύδια και βάζουμε τα χόρτα μας και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί σε ένα μεταλλικό μπολ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το αλεύρι  και ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι μας.

 Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό.

Ζυμώνουμε με το χέρι δυνατά. Η ζύμη μας που πρέπει να είναι μαλακή και  είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει με ευκολία από τα χέρια μας.

Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 45 λεπτά.

Κόβουμε την ζύμη μας σε κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο. Το φύλλο που χρειαζόμαστε δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό για να αντέξει το τηγάνισμα.

Για το  καλιτσούνι το φύλλο που χρειαζόμαστε είναι σε μέγεθος μικρού πιάτου του γλυκού και το κόβουμε με κουπάτ

 Φινίρισμα

Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από την γέμιση σε κάθε φύλλο και το κλείνουμε κεντώντας το τελείωμα με ένα πιρούνι.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί τηγανίζουμε τα καλιτσούνια μας γυρίζοντάς τα προσεκτικά και από τις δύο μεριές.

Σε μια πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να στραγγίζουν από το πολύ λάδι.

Σερβίρουμε ζεστά. Τρώγονται όμως ωραιότατα και κρύα.

Μικρά μυστικά

Ανάλογα με την εποχή μπορούμε να διαλέξουμε τα χόρτα.

Στην Κρήτη που είναι ο παράδεισος των άγριων χόρτων και των βοτανιών επιλέγουν για τον  αρμονικότερο γευστικό συνδυασμό λάπαθα, αγριοσπάνακο, ακουρνοπόδοι ήμεροι και άγριοι, μελισσόχορτο ή λαγουδόχορτο, πετροκαρές, άγρια σέσκουλα, μάραθα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !